maanantai 6. lokakuuta 2014

Bebe-leivokset




Vuosia sitten löysin tämän Bebe-ohjeen jostain lehdestä. Ohjetta ei kuitenkaan tullut testattua, kuin vasta pari vuotta sitten lapsen synttäreille. Jostain syystä nämä Bebet tuli taas mieleen ja niitä tuli kokeiltua. Bebet on herkullisia, mutta ihan älyttömän makeita. Ekalla kerralla näistä tuli tehtyä aivan liian isoja. Tällä kertaa, vahingosta viisastuneena, jätin nämä melko pieniksi.

Pohjia tehdessä kannattaa käyttää pieniä muotteja, itse käytin tällä kertaa muffinssipeltiä (12kpl), johon laitoin vähän taikinaa ettei pohjista tuli liian isoja ja korkeita (ehkä liian korkeita kuitenkin). Taikinasta riitää muuten juuri sopivasti kahteen pellilliseen eli valmiita pohjia tulee 24. Pohjan taikina kohoaa jonkin verran paistaessa, joten painona kannattaa käyttää esim. kuivia herneitä tai riisiä. Ja sitten kannattaa ehdottomasti muistaa se leivinpaperin siihen väliin! Aiemmalla kerralla se unohtui ja herneet jäi pohjaan kiinni.

Alkuperäisessä ohjeessa pohjien paistoajaksi on määritelty 10-15 minuuuttia. Paistoin pohjia hernepainojen kanssa n. 15 minuuttia. Pohjat oli kuitenkin vielä hieman turhan vaaleita. Tässä vaiheessa otin siis herneet pois ja paistoin vielä n. 5-10 minuutia, kunnes pinta oli muuttunut kauniin kullan ruskeaksi ja rapeaksi.

Täytteen voi tehdä samalla kun pohjat paistuu uunissa. Täytteen ainekset, voita ja vaniljasokeria lukuunottamatta, kuumennetaan kattilassa ja annetaan paksuuntua. Voi ja vaniljasokeri lisätään siis vasta lopuksi ja täyte vatkataan ja jäähdytetään. Täyte saa olla ihan jääkaappikylmää. Periaatteessa täytteen voisi tehdä jopa 1,5-kertaisen (mä oisin ainakin vähän enemmän kaivannut täytettä). Lopuksi nämä söpöliinit vain kuorrutetaan sitruuna-tomusokeriseoksella ja koristellaan vaikkapa pienillä sydämillä.







Ainekset:
(24 pientä leivosta)


Pohja: 

100g voita
1,5dl sokeria
2dl vehnäjauhoja


Täyte: 
3rkl sokeria
2tl perunajauhoja
 2 keltuaista
1dl kuohukermaa
100g voita
1tl vaniljasokeria


Päällinen:

2-4rkl sitruunamehua
3dl tomusokeria
pinkkiä elintarvikeväriä
strösseleitä tai muita pieniä syötäviä koristeita





* tee pohjat:

* laita kulhoon voi, sokeri ja jauhot, sekoita tasaiseksi

* taikinasta tulee iso pallo, jaa taikina osiin (riittää noin 24 pohjaan)

* painele taikina pieniin vuokiin





* asettele pohjien päälle leivinpaperia ja herneitä painoksi

* paista 175 asteessa n. 15 minuuttia, tarvittaessa vielä lisää

* jäähdytä pohjat ennen täyttämistä
(pohjat kannattaa poistaa vuokista varovasti hieman jäähtyneinä,
hauraat pohjat hajoaa herkästi)



* tee täyte:

* laita kattilaan sokeri, perunajauhot, keltuaiset ja kerma

* kuumenna, sekoita koko ajan, täyte muuttuu paksummaksi, älä kuitenkaan keitä

* ota kattila levyltä ja lisää voi ja vaniljasokeri, sekoita hyvin

 *  vatkaa täyte kylmäksi, täyte saa olla hetken jääkaapissa ennen täyttämistä

* kun täyte on kylmään lusikoi se pohjien päälle




* levitä täyte tasaisesti pohjien päälle


* tee kuorrute:

* purista sitruunasta mehua pieneen kulhoon, lisää tomusokeri ja elintarvikeväri,
sekoita tasaiseksi


* kuorruta leivokset:

* pursota tai lusikoi kuorrute täytekerroksen päälle

* lisää lopuksi koristeet päälle









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti