sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Halloween-kakku


Kurpitsaa, karviaista ja voikiisseliä



Viime vuonna vietimme kivat Halloween-juhlat, tänä vuonna en jaksanut vaivautua, vaan päätin leipoa vain jotain pientä. Huomasin kaupassa mustaa marsipaania ja idea kakkuun ja koristeluun syntyi. Päätin tehdä kurpitsakakun kurpitsakoristeella. Sain äidiltä valmista kurpitsasosetta, jota halusin käyttää kakkuun. Muokkasin porkkanakakkuni ohjetta ja porkkanan tilalle laitoin osittain kurpitsaa.(Alkuperäisen porkkanakakun pohjan ohje löytyy Sadonkorjuu kakku-osiosta). Mausteeksi lisäsin vielä vähän jauhettua inkivääriä. Kurpitsa on maultaan aika mieto, mutta mausteet tekevät kakusta yllättävän jouluisen.


Kurpitsasta tuli kivan rosoinen halloween-tyyliin


Söpöläiset


Täytteen kanssa pähkäilin todella pitkään, sillä halusin sen sopivan kurpitsan mietoon makuun. Yleensä kakkuideat tulee nopeasti mieleen, mutta tällä kertaa pyörittelin eri vaihtoehtoa moneen kertaan. Sitten mieleeni tuli täyte, jota muistan oman mummoni joskus käyttäneen, voikiisseli. En tiedä onko tuo ihan virallinen nimi, mutta sillä nimellä se löytyi reseptikirjasta. Tein annoksen kiisseliä mummon ohjeen mukaan ja yllättävää oli, miten paljon siitä tuli lapsuus mieleen. Voikiisseli on myös maultaan aika mieto, maitomainen, joten halusin hieman yllätystä makuhermoille. Pakkasesta löytyi vielä muutama rasia alkusyksystä tehtyä (hieman kirpeää) karviaissosetta ja niinpä täyte oli valmis. Lopputuloksesta tuli aika kiva.



Kakun sivulla samaa oranssia sokerimassaa


Ainekset:

Pohja:

4 kananmunaa
3dl sokeria
4dl vehnäjauhoja
2tl kanelia
2tl soodaa
2tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
1/2tl jauhettua inkivääriä
100g rasvaa
4dl kurpitsasosetta**
2dl porkkanaraastetta

** kurpitsa avataan ja siemenet poistetaan,
kurpitsasta kaavitaan hedelmäliha (ks. kuva),
hedelmäliha keitetään pienessä vesimäärässä,
voidaan lopuksi vielä soseuttaa


Kurpitsan kaiverrusta


Täyte:

3dl Karviaishilloa

+

Mummon voikiisseli:

6,5dl maitoa
5rkl sokeria
n. 1dl perunajauhoja
1 muna
150g rasvaa
2tl vaniljasokeria



Kostutukseen: 

2dl maitoa
1tl sokeria


Koristelu:

250g mustaa marsipaania
50g oranssia sokerimassaa
vesi-tomusokeriseosta


Sivunapit


* munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi,
 mausteet, leivinjauhe ja sooda sekoitetaan jauhoihin,
 rasva sulatetaan ja lisätään vaahtoon,
jauhoseos, kurpitsasose ja porkkanaraaste lisätään
vuorotellen vaahtoon

* taikina kaadetaan voideltuun pyöreään vuokaan (24cm)
ja paistetaan 1h 175asteessa.

* jäähtynyt kakku leikataan kolmeen osaan eli täytettä tulee kahteen väliin

* kakkupohja on melko kostea, mutta sitä voi kostuttaa vielä maidolla

* kakku täytetään karviaishillolla ja Mummon voikiisselillä

* Mummon voikiisselin valmistus:

 maito, sokeri, perunajauhot ja muna
laitetaan kattilaan, sekoitetaan hyvin kunnes
seos paksunee, ei saa kiehua. Jäähtyneeseen
seokseen vatkataan rasva ja lopuksi
vaniljasokeri. Seos on melko paksua,
 sitä voi tarvittaessa laimentaa maitotilkalla

* täytetty kakku laitetaan kylmään vetäytymään







* kakun pinta kannattaa voidella ohuesti esim. kermavaahdolla,
jotta marsipaani pysyy

* musta marsipaani kaulitaan levyksi ja laitetaan kakun päälle.
Oranssista sokerimassasta kaulitaan ja muotoillaan kurpitsa

* lopusta mustasta marsipaanista kaulitaan levy,
josta leikataan suikaleita esim. taikinapyörällä.

 Oranssista sokerimassasta otetaan pyöreällä muotilla
(esim. tyllan isompi pää käy hyvin) ympyröitä.

Oranssit ympyrät liimataan vesi-tomusokeriseoksella
 mustiin suikaleisiin. Valmiit koristeet liimataan kakun
reunoille vesi-tomusokeriseoksella.
Kakun reunoilla on neljätoista koristesuikaletta.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti