lauantai 12. huhtikuuta 2014

Pääsiäisen pajukakku





"Virvon varvon tuoreeks terveeks..."


Idea pajukakkuun tuli lähenevästä pääsiäisestä ja etenkin virpomispäivästä eli palmusunnuntaista. Pienenä tuli aika monena vuonna käytyä kavereiden kanssa virpomassa. Pajunoksien koristelu oli hauskaa, mutta vielä hauskempaa oli pukeutua noidiksi ja saada "hyviä" virpomispalkintoja. Kinderit oli aika korkealla meidän asteikolla, niitä vain tuntui saavan aika harvoista paikoista.

Nykyään pajunoksien koristelu on jotenkin jäänyt. Ehkä jo senkin takia, että ne tuntuvat aiheuttavan mulle pieniä allergiaoireita. Niinpä päätin tuoda pajunoksat tällä kertaa kakkuun. Pohdiskelin aikani, miten saan kakkuun syötäviä pajunkissoja. Päädyin käyttämään valkosuklaassa dipattuja pistaasipähkinöitä ja lopputuloksesta tulikin aika kiva. Suolaiset pistaasipähkinät toimii loistavasti makean valkosuklaakuorrutteen kanssa! Helpompi vaihtoehto, joka sopii myös pähkinäallergiselle, voisi olla valmiista valkosuklaarusinoista tehdyt pajunkissat.

Kakkupohjana on tavallinen suklainen kakkupohja. Välissä on suklaamoussea, jota kannattaa kokeilla myös ihan sellaisenaan jälkiruokana. Raikkautta kakkuun antaa hedelmäsose, jossa on mm. lakkaa. Käytin tavallisia pakastettuja lakkoja, joissa ei ollut sokeria. Soseutin lakat ensin sauvasekottimella ja sitten painelin seoksen siivilän läpi, jolloin lakan kivet jäi pois. Lakoissa ei ollut lisättyä sokeria, joten käytin vähän tomusokeria makeuttamiseen. Lakan lisäksi halusin jotain toistakin hedelmää. Kakkuun tuli Piltin Aurinkoinen-sosetta, jossa on myös mm. persikkaa. Vaihtoehtoisesti myös pelkkä persikka toimisi varmasti hyvin lakan kanssa.

Tämä kakku on varmasti ensimmäinen, johon olen itse tyytyväinen sekä maun, että ulkonäön puolesta. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, vaikka kakku onkin ehkä hieman normaalia työläämpi. Siinä on monta eri vaihetta (paljon näpertelyä) ja täytteetkin saa jähmettyä kylmässä ennen kuin ne laittaa kakun väliin. Tein pohjan, täytteet ja koristeet päivää ennen tarjoilua. Jätin kakun täytettynä nukkumaan yön yli ja koristelin vasta tarjoilupäivänä. Mutta kuitenkin kaiken vaivan arvoista! Nam!








Ainekset:

Pohja: 

5 kananmuna
2,5dl sokeria
1,75dl vehnäjauhoja
¨0,5dl perunajauhoja
0,5dl kaakaojauhetta
2tl leivinjauhetta



 Täyte 1: 
Suklaamousse 

100g tummaa suklaata
2dl kuohukermaa
2 kananmunaa
1rkl sokeria
 2tl vaniljasokeria


Täyte 2: 
Hedelmätäyte

 n. 3dl paseerattua lakkaa (sokeroimatonta)
3rkl tomusokeria
n. 200g hedelmäsosetta
 esim. Aurinkoinen-Piltti sosetta tai persikkaa
3 liivatelehteä



Päällinen: 

200-250g valkoista sokerimassaa

1/3 suklaamoussetäytteestä + 50 g tummaa suklaata


Koristeluun:

reilu kourallinen pistaasipähkinöitä (suolatut käy hyvin)
n. 50g valkosuklaata
 n. 20 kpl pieniä suklaamunia
n. 20-30 tummaa suklaata (pajunoksiin)



* tee ensin kakkupohja: 

* sekoita jauhot, perunajauho, kaakao ja leivinjauhe keskenään

* vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi

* sekoita jauhoseos vähitellen munavaahtoon

* kaada taikinaan pyöreään kakkuvuokaan (24cm)

* paista 175 asteessa noin 1 tunti

* jäähdytä kakkupohja hyvin










* valmista kakun täytteet: 

Hedelmätäyte:

* laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen

* soseuta lakat esim. sauvasekottimella, 
painele seos siivilän läpi, mikäli et halua lakan kiviä mukaan

* lisää lakkasoseeseen tomusokeri, sekoita ja tarkista makeus,
lisää sekaan Piltti-sose

* ota sosetta mukiin n. 1dl, lämmitä se kuumaksi mikrossa,
lisää siihen liivatelehdet ja sekoita tasaiseksi,
kaada liivateseos ohuena nauhana hedelmäsoseeseen ja sekoita hyvin

* laita seos kylmään jähmettymään n. 30-60min ajaksi, jotta pysyy kakun välissä



Suklaamousse:

* laita tumma suklaa ja puolet kuohukermasta (eli 1dl) 
kattilaan, kuumenna kunnes suklaa on sulanut hyvin kerman sekaan

* erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset erikseen

* lisää keltuaiset hieman jäähtyneeseen suklaakermaseokseen, sekoita hyvin

* vatkaa loput kermasta (1dl) vaahdoksi, lisää vaahtoon vaniljasokeri

* vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää sokeri vatkauksen lopussa sekaan

* kun suklaaseos on jäähtynyt, lisää siihen kermavaahto ja 
valkuaisvaahto varovasti käännellen, sekoita tasaiseksi

 * anna täytteen jähmettyä kylmässä n. 30-60min
 (kunnes täyte on tarpeeksi jähmettynyt pysyäkseen kakun välissä)







* tee pajunkissat: 

*  kuori pistaasipähkinät
 (pähkinöiden määrä riippuu siitä,
 miten paljon niitä haluaa käyttää kakun päällä/reunoilla)

* sulata valkosuklaa mikrossa

* dippaa pistaasipähkinät suklaasulassa, valuta ylimääräinen suklaa pois 
ja laita leivinpaperin päälle, laita pähkinät hetkeksi kylmään jähmettymään








* halkaise kakku 2-3 osaan, rakenna kakku kelmutettuun kakkuvuokaan, 
jolloin se säilyttää muotonsa parhaiten,

* käytä koko hedelmätäyte ja 2/3 suklaamoussesta kakun väliin, 
erillistä kostutusta en tällä kertaa käyttänyt,
laita kakku kylmään, mielellään pariksi tunniksi tai vaikka yön yli



* kun kakku on levännyt, koristele se

* sulata n. 50g tummaa suklaata ja sekoita se jäljelle jääneeseen suklaamousseen, 
kuorruta kakku seoksella (toimii hyvin "liimana" sokerimassalle)

* kauli sokerimassa ohueksi levyksi ja asettele se tasaisesti kakun päälle


* kuori pienet suklaamunat ja puolita ne

* sulata suklaata n. 20-30g mikrossa ja "liimaa" sillä suklaamunien puolikkaat kakun reunalle

* tee lopulla suklaalla kakun päälle pajunoksat ja asettele päälle valmiit pajunkissat










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti