tiistai 18. marraskuuta 2014

Täytekakku vadelma-mustaherukkamoussella




Tämä on yksi niistä kakuista, jossa maku on hyvä, mutta ulkonäköön en ole tyytyväinen. Kakusta tuli vähän höhlän näköinen, mutta täyte on yksi parhaista: vadelmaa ja mustaherukkaa.


 


Pohjana on tavallinen vaalea kakkupohja, jota usein tykkään käyttää. Väliin halusin pinkkiä. Täytteen väri tulee pääasiassa mustaherukoista, joiden seurana on muutama vadelma. Mustaherukka ja vadelma toimii yllättävän hyvin yhdessä. Tykkään enemmän sileistä täytteistä, joten soseutin marjat ja sitten painelin ne siivilän läpi. Odotin marjatäytteen olevan kirpeää, mutta se oli yllättävän hyvää sellaisenaan. Pienen määrän tomusokeria kuitenkin lisäsin sekaan. Tietysti myös vaniljanmakuinen rahka ja kermavaahto tasapainotti makua. Mun mielestä täytteestä tuli kuitenkin kivan raikas. Ja juuri sitä usein kaipaakin, kun kakku on päällystetty sokerimassalla.

Alunperin suunnittelin kokonaan pinkkiä kakkua pienin valkoisen koristein. Jotenkin vain tuntui, että siitä puuttui ajatus. Huomasin, että pinkki erottuu edukseen, kun sen seurana on valkoista sekä mustaa. Ajatus tuntui kuitenkin jäävän kesken ja siksi en oikein pitänyt kakusta.

Yleensähän sokerimassa kaulitaan isoksi ohueksi levyksi, joka sitten asetellaan kakun päälle ja reunoille. Täman kakun koristelussa kaulin vaaleanpunaisesta massasta levyn vain kakun päälle.  Oikean kokoisen levyn sain käyttämällä kakkuvuokan pohjaa apuna. Pinkin levy päälle tein valkoisen levyn. Valkoinen ympyrä on Arabin muumikulhon kokoinen. Mustan sydämen tein muotilla. Liimana käytin sokerikuorrutetta.

Kuvan kakkuun käytin reunoille valkoista ja mustaa sokerimassaa. Kaulin ensin pitkän levyn valkoisesta massasta (pituuden ja korkeuden saa helposti mittaamalla kakkuvuokan korkeuden ja ympärysmitan). Valkoisen levyn reunoille tein mustat raidat, jotka liimasin taas sokerikuorrutteella. Reunojen kiinnitys kakkuun oli yllättävän helppoa, koska alla oli tasainen kermavaahtopinta. Ja yllättävän hyvin reunat muuten pysyikin paikoillaan.

Kakun viimeistelyyn käytin taas sokerikuorrutetta. Ajattelin ensin käyttää valkoisia sokerihelmiä, mutta niitä olisi tullut aika paljon, joten itse syöminen ei välttämättä olisi ollut kovin mielekästä. Siitäkään huolimatta, että myös pehmeitä helmiä on myynnissä.





Ainekset: 

Pohja: 

5 munaa
2,5dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
0,5dl perunajauhoja
2tl leivinjauhetta


Täyte:

n. 500g vadelmia ja mustaherukoita (= paseerattuna n. 3,5dl)
3dl vispikermaa
2tl vaniljasokeria
1prk (200g) vaniljanmakuista rahkaa
 4 liivatelehteä
0,5dl vadelmamehua
0,5dl tomusokeria


Kostutukseen: 

n. 1,5dl vadelmamehua


Päällinen: 

1dl vispikermaa
1tl vaniljasokeria

pinkkiä, valkoista ja mustaa sokerimassaa

 sokerikuorrutetta




* tee pohja: 

* vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi

* sekoita jauhot, perunajauho ja leivinjauhe hyvin, lisää varovasti munavaahtoon

* kaada taikina pyöreään (n. 24cm) irtopohjavuokaan

* paista 175 asteessa noin 1 tunti

* jäähdytä pohja



 *  tee täyte:

* soseuta marjat ( ja paseroi ne)

 * laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan

* kaada isoon kulhoon rahka ja marjasose, lisää tomusokeri

* kaada kerma toiseen kulhoon, lisää vaniljasokeri ja vatkaa vaahdoksi

* kuumenna vadelmamehu ja liota liivatteet siihen

* kaada liivateseos ohuena nauhana rahka-marjaseokseen

* lisää lopuksi kermavaahto, varovasti käännellen,
yritä saada täyte kuitenkin mahdollisimman tasaiseksi

* laita täyte hetkeksi kylmään



* täytä kakku:

* halkaise kakku kolmeen osaan

* kokoa kakku kelmutettuun kakkuvuokaan

* laita päällimmäinen kakkulevy vuokan pohjalle ja
 kostuta kevyesti vadelmamehulla

* kaada päälle puolet täytteestä ja aseta päälle seuraava kakku levy

* kostuta kakkulevy ja kaada päälle loput täytteestä

* lopuksi lisää päälle viimeinen kakkulevy ja kostuta

* kelmuta kakku hyvin ja laita kylmään, mielellään yön yli



Nyt on pinkkiä


* kuorruta kakku:


* vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi ja kuorruta kakku sillä kauttaaltaan

* kauli sokerimassat ohuiksi levyiksi ja leikkaa sopivat palat kakun päälle
 (tarkempi ohje löytyy teksti-osuudesta)

* viimeistele kakku sokerikuorrutteella




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti