tiistai 11. marraskuuta 2014

Karpaloinen kermakakku isälle



 Kermaunelmia



Tänä vuonna mun äidin (ja ilmeisesti myös isän) toiveena oli kermakakku. Tai ainahan se taitaa olla, mutta en mä niitä jaksa aina tehdä. Nuorempana kaikki itsetehdyt kakut oli kermakakkuja, joten olen ehkä hieman kyllästynyt niihin. Halusin väliin jotain erilaista, jota en ole aiemmin kokeillut. Pakasteesta löytyneet karpalot on tällä kertaa pääosassa ja niiden kaveriksi sopii tietysti kinuski.

Käytin täytteessä pakastekarpaloita, joissa oli jo hieman lisättyä sokeria. Karpalot voi käyttää sellaisenaan tai soseuttaa, mä päätin soseuttaa ne. Täytteen makeus tulee kinuskikastikkeesta. Käytin tavallista kaupasta saatavaa valmiskastiketta, mutta myös itsetehty sopii. Kinuskin makua lisäämällä tai vähentämällä pystyy muokkaamaan kakun makeutta. Mun täyteessä jälkimaku on ihan aavistuksen kirpeä, koska koko kakku on kuorrutettu kermalla. Kokonaisuus toimii aika hyvin ainakin aikuiseen makuun.

Koristeluun käytin sokeroituja karpaloita (ei niitä muuten ainakaan pysty syömään) ja muutaman vihreän kuulan. Mietiskelin päällisen koristelua pitkään. Karpalot kuitenkin loppui vähän niinkuin kesken ja siksi turvauduin vihreiden kuulien apuun. Tietysti lasten mielestä parasta kakussa olikin juuri ne vihreät kuulat.




Ainekset:

Pohja: 

5 munaa
2,5dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
0,5dl perunajauhoja
2tl leivinjauhetta

Täyte: 

4dl karpaloita
1dl kinuskikastiketta
2dl Turkkilaista jogurttia
3dl kermaa
2tl vaniljasokeria
3 liivatelehteä
0,75dl karpalomehua/sekamehua

Kostutus:

1,5dl karpalomehua/sekamehua

Kuorrute: 

n. 5dl kermaa
2tl vaniljasokeria
2rkl vaniljakreemijauhetta

Koristelu: 

sokeroituja karpaloita
(vihreitä kuulia)



* tee pohja:

* vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi

* sekoita jauhot, perunajauho ja leivinjauhe hyvin, lisää varovasti munavaahtoon

* kaada taikina pyöreään (n. 24cm) irtopohjavuokaan

* paista 175 asteessa noin 1 tunti

* jäähdytä pohja



* tee täyte:

* laita liivatelehdet kylmään veteen

* soseuta karpalot (voi myös käyttää kokonaisina)
ja kaada kinuskikastike sekaan

* lisää jogurtti ja sekoita hyvin

* kaada kerma toiseen kulhoon, lisää vaniljasokeri ja vatkaa vaahdoksi

* kuumenna mehu ja liota siihen liivatelehdet

* kaada liivatemehu ohuena nauhana karpaloseokseen

* lisää lopuksi kermavaahto varovasti käännellen

* laita täyte hetkeksi kylmään


 


* täytä kakku:

 * halkaise kakku kolmeen osaan ja kokoa se kelmutettuun kakkuvuokaan

* laita vuokan pohjalle päällimmäinen kakkulevy ja kostuta se kevyesti

* kaada päälle puolet täytteestä ja lisää seuraava kakkulevy

* kostuta kakkulevy ja kaada päälle loput täytteestä

* lisää vielä viimeinen kakkulevy ja kostuta se kevyesti

* kelmuta kakku hyvin ja laita kylmään, 3-4 tunniksi tai yön yli



 


* kumoa kakku tarjoilualustalle 

* vatkaa kerma, vaniljasokeri ja vaniljakreemijauhe vaahdoksi

*sivele kakun päälle kermavaahtoa ja pursota kakun reunoille "kukkasia"

*asettele päälle sokeroituja karpaloita



 


* sokeroidut karpalot:
pyörittele karpalot kevyesti kananmunan valkuaisessa ja valuta enin pois,
pyörittele marjat sitten sokerissa ja anna kuivahtaa hetken

* lisää vielä lopuksi vihreitä kuulia, jotka on viipaloitu





2 kommenttia:

  1. Uskomattoman kaunis kakku ja varmasti todella herkullinen. Täyte vaikuttaa tosi hyvältä. Tätä pitää kokeilla :)

    VastaaPoista