lauantai 8. marraskuuta 2014

Jouluinen luumu-omena hyydykekakku



Tämä on taas näitä kokeilumielellä tehtyjä kakkuja. Idea kakkuun tuli Luumu-kanelirahkasta. Halusin testata miltä rahka maistuu. Yllätys yllätys, se maistuu hyvin paljon rahkalta, jossa on luumua. Kanelia ei juurikaan erota. Tähän tarkoitukseen rahka sopi kuitenkin hyvin. Ajattelin alunperin lisätä myös luumusosetta, mutta ei sitä nyt kaivattu, luumun makua oli ihan riittävästi. Kanelia kuitenkin lisäsin.

Pohjaan käytin tällä kertaa Kaneli-hunaja-keksejä. Ihan vain kanelin vuoksi. Keksit on tosi hyviä, mutta niiden rakenne on jonkin verran kovempi, kuin esim. Digestiven. Keksit ei hajonneet muruiksi läheskään yhtä helposti. Lisäksi lisäsin niiden kaveriksi ihan liian vähän rasvaa ja pohja jäi, noh, muruiksi. Alla olevaan ohjeeseen nostin rasvan määrää, mutta leipoessa kannattaa vielä seurata pohjan koostumusta. Tai sitten vaan käyttää esim. Digestivejä ja lisää siihen vähän kanelia.

Kakussa maistuu luumun lisäksi omena. Tänä vuonna innostuin keittämään pakastimen täyteen omenahilloa ja lisäsin omatekoista hilloa tähän sekaan. Jos omenahilloa ei ole, myös omenasose käy. Ainakin lastensoseissa on pelkkää omenaa. Pelkäsin vähän tuleeko kakusta liian makea omenahillon kanssa, mutta makeus oli juuri täydellinen. Tuorejuusto ja vaniljasokerilla maustettu kerma tasoittaa makua kivasti.

Suunnittelin päällisen alunperin vihreäksi. Valitsin kuitenkin rypäle-omenamehua, joka olikin jo valmiiksi punakkaa, joten kakkuun tuli punainen päällinen. Lisäsin mehuun muutaman tipan punaista elintarvikeväriä, sillä mehu oli hieman haaleaa punaista. Lopputuloksesta tuli aika kiva. Ja aika jouluinen, mutta niinhän tämä kakkukin maistuu aika joululta.





Ainekset: 

Pohja: 

200g kaneli-hunajakeksejä
n.90-100g margariinia

Täyte:

1prk (200g) luumu-kanelirahkaa
1dl omenahilloa/omenasosetta
100g tuorejuustoa (maustamaton/vanilja)
2tl kanelia
2,5dl kermaa
2tl vaniljasokeria
 3 liivatelehteä
0,5dl rypäle-omenamehua

Päällinen: 

2,5dl rypäle-omenamehua
3 liivatelehteä
(punaista elintarvikeväriä) 

Koristeluun: 

valkosuklaata



* tee pohja:

* murskaa keksit ja lisää niihin sulatettu margariini, sekoita

* painele seos leivinpaperin päälle irtopohjavuokaan

* laita hetkeksi kylmään


* tee täyte:

* laita liivatelehdet kylmään veteen

* sekoita luumu-kanelirahka, omenahillo/-sose ja tuorejuusto keskenään,
lisää kaneli ja sekoita hyvin

* kaada kerma ja vaniljasokeri toiseen kulhoon ja vatkaa vaahdoksi

* kuumenna mehu ja liota siihen liivatelehdet

* kaada liivatemehu rahkaseokseen

* lisää lopuksi kermavaahto, sekoita tasaiseksi

* kaada täyte keksipohjan päälle vuokaan

* laita kylmään, anna hyytyä n. 2-3 tuntia ennen päälliskerroksen lisäämistä






 * tee päällinen: 

 * laita liivatteet hetkeksi kylmään veteen

* liota ne sitten kuumaan mehuun

* mehun väristä riippuen siihen voi lisätä vähän punaista elintarvikeväriä

* lisää liivatemehu parissa erässä kakun päälle, anna jähmettyä kylmässä

* aseta kakku tarjoilualustalle ja viimeistele valkosuklaa-koukeroilla
tai muilla harakanvarpailla



 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti