sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Suklainen rommi-rusinakakku


Todella harvoin tulee tehtyä ns. kuivakakkua, koska todella harvoin sitä kukaan syö. Joulun alla päätin kuitenkin kokeilla mummon vanhaa reseptiä, jota nyt hieman muokkasin. Lapsena pääsin usein auttamaan mummoa ja äitiä leipomisessa. Hauskinta joululeipomissa oli, että silloin leivottiin usein kaikkea sellaista mitä ei muulloin tehty. Kuivakakut kuuluu oleellisesti tähän perinteeseen. Mikään ei voita tuoksua, joka tulee uunnissa paistuvasta kakusta. No okei, joulukinkun tuoksu on myös aika hyvä.

Mun mielestä ainoa oikea kuivakakun maku on suklaa. Mehevä taatelikakku tulee hyvänä kakkosena. Taatelia en nyt kuitenkaan käyttänyt, vaan rusinoita. Mulla pyöri mielessä rommi-rusinajäätelö, joka muuten on yksi parhaista. Halusin testailla miten rommi-rusinan makua saisi kakkuun. Keitin rusinoita hetken sokerivedessä ja lisäsin siihen vähän rommiaromia. Myös rommi varmasti käy, jos sitä sattuu olemaan.

Lopputulos on erittäin suklainen, jo suklaakuorrutteenkin takia. Rusinat maistuu ihanasti kakussa. Rommi ei juurikaan erotu, tosin laitoin aromia aika vähän. Rusinat kosteuttaa kakkua kai jonkin verran, koska kakku ei ole läheskään niin kuivan tuntuinen, kuin pelkkä suklaakakku voisi olla. Mun mielestä aika herkullinen kokonaisuus, joka maistui myös meidän 6-vuotiaalle herkkusuulle.





Ainekset:


150g voita
2,5dl sokeria
3 kananmunaa
4,5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
3tl vaniljasokeria
4rkl kaakoajauhetta
2dl kuohukermaa

125g rusinoita
1dl vettä
0,25dl sokeria
n. 3tl rommiaromia(tai rommia)


Kuorrute ja koristelu: 

100g tummaa suklaata
0,5dl kuohukermaa

suklaarusinoita



* aloita rusinoista: 

* laita kattilaan vesi, sokeri ja rusinat, anna kiehua hetken aikaa,
 lisää rommiaromi ja anna kiehua vielä,
 kunnes rusinat on imeneet kaiken nesteen

* anna seoksen jäähtyä hetken aikaa


* tee kakkupohja: 

* laita kulhoon jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja kaakao, sekoita

* laita toiseen kulhoon voi ja sokeri, vatkaa vaahdoksi

* lisää kananmunat vaahtoon yksitellen, hyvin vatkaten

* lisää vaahtoon jauhoseos, sekoita

* lisää kerma ja sekoita tasaiseksi

* lisää lopuksi rusinat ja sekoita hyvin

* lusikoi taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan

* paista 175 asteessa noin 1 tunti


* anna kakun hieman jäähtyä ennen kuin poistat sen vuokasta


* valmista kuorrute: 

* laita kattilaan suklaa ja kerma, anna sulaa tasaiseksi

* lusikoi suklaakuorrute jäähtyneen kakun päälle ja viimeistele suklaarusinoilla


 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti