maanantai 27. tammikuuta 2014

Raikas appelsiini-hyydykekakku




Kaipailin raikasta ja hieman kirpeää hyydykekakkua. Suunnittelin ensin tekevän kakun sitruunoista ja limestä, mutta lopullisessa kakussa ne jäivät sivurooliin. Tässä kakussa maistuu nimittäin raikas appelsiini, sillä tammikuussa appelsiinit on parhaimmillaan! Kakkuun tulee 7 appelsiinia. Appelsiineista olen käyttänyt vain parhaat palat, eli poistin appelsiinilohkoista kalvot. Alla on tarkempi ohje appelsiinin käsittelystä. Mikäli haluaa tehdä helpomman version, ainakin mandariinia löytää kaupasta valmiina kalvottomina lohkoina.





Ainekset:


Pohja: 

200g kaurakeksejä
80g rasvaa


Täyte: 

2,5dl vispikermaa
1rkl sokeria
200g sitruunanmakuista rahkaa
200g appelsiinimakuista tuorejuustoa
1/2-1 limen mehu
1/2 sitruunan mehu
raastettua sitruunan ja limen kuorta
1/2 (1/2dl) appelsiinin mehu

5 liivatelehteä 
1dl appelsiinimehua

3-4 appelsiinia: kalvottomia lohkoja
 (+ mehu käytetään liivatteen sekaan ja täytteeseen)


Päälle:

3 appelsiinia: kalvottomia lohkoja + mehu
3 liivatelehteä



  *


* Tee ensin pohja:

* murskaa keksit hienoksi muruksi, sulata rasva. Sekoita rasva
ja keksimurska, painele seos tiiviisti pyöreään irtopohjavuokaan,
laita hetkeksi kylmään.


* Valmista täyte:

* laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen

* käsittele appelsiinit: leikkaa appelsiinilohkot (tarkempi ohje + kuvat alla)

* kaada kerma kulhoon, lisää sekaan sokeri, vatkaa vaahdoksi

* sekoita rahka ja tuorejuusto toiseen kulhoon

* pese sitruuna ja lime hyvin,
raasta sitruunan ja limen kuori rahka-tuorejuustoseokseen,
purista mehut sekaan

* purista puolikkaan appelsiinin mehu sekaan

* kuumenna 1dl appelsiinimehua ja liota liivatteet sekaan

* sekoita liivate-mehuseos ohuena nauhana rahka-tuorejuustoseokseen,
sekoita hyvin

* lisää lopuksi seokseen kermavaahto, sekoita varovasti

* kaada täyteestä puolet piparipohjan päälle

* asettele appelsiinilohkoja päälle ja kaada loput täytteestä vuokaan

* anna kakun hyytyä kylmässä 3-4 tuntia tai vaikka yön yli


* Valmista kakun päällinen:

* laita liivatteet likoamaan kylmään veteen

* leikkaa appelsiineista valmiita lohkoja

* purista jäljelle jääneestä appelsiinista mehua

* kuumenna mehu ja lisää liivatteet sekaan

* asettele appelsiinilohkot kakun päälle haluamasi muotoon

* kaada lopuksi jäähtynyt liivatemehu kakun päälle

* anna hyytyä kylmässä ainakin tunnin ajan





Myös kakun sisällä on appelsiinilohkoja




Appelsiinilohkot:


1. Leikkaa appelsiinista molemmat päät pois niin, että hedelmäliha näkyy





2. Käännä appelsiini siten, että leikatut päät on lautaa vasten ja toinen ylös päin. 
Leikkaa appelsiinin reunat siten, että hedelmäliha näkyy, 
eli kalvo jää poisleikattuun osaan. Käsittele appelsiini kokonaan näin,
 kunnes siinä ei ole kuoria





 3. Appelsiinissa näkyy lohkot, leikkaa lohkojen reunoja myöten, 
hieman lohkoja pienimmiksi, 
eli kalvoja ei tule valmiisiin paloihin





 4. Käsittele koko appelsiini samalla tavalla,
valmiit lohkot on pelkkää hedelmälihaa (kuvassa oikealla)


Kannattaa huomioida, että jäljelle jäävässä appelsiinissa 
(kuvassa vasemmalla)
 on reilusti mehua, joka kannattaa hyödyntää,
 itse käytin sen kakkuun liivatteen sekaan


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti