maanantai 27. tammikuuta 2014

Mehevä marjapiirakka



Joulun jälkeen meni pitkään, ettei tehnyt mieli leipoa mitään makeaa. Leipomiseen tuli tauko, kunnes sulattelin pakastinta ja huomasin, että siellähän on vielä paljon marjoja. Kevyt aloitus tälle vuodelle onkin mehevä marjapiirakka. Ohjetta suunniteltiin yhdessä lasten kanssa, kumpikin sai toivoa mitä makuja haluaa piirakkaan. Toinen halusi mustikkaa ja toinen suklaisen taikinan, joten lopputuloksesta tuli kolmen marjan piirakka suklaataikinalla. Kivan lisän antaa vielä hasselpähkinäkuorrute piirakan päällä. Sen voi halutessaan jättää poiskin, mutta  sitten kannattaa käyttää vaikka sokeria, joka taittaa marjojen pahimman kirpeyden. Ohjeella tulee piirakka n.25cm piirakkavuokaan. Lopputulos on melko kostea ja parhaimmillaan ehdottamasti pari päivää leipomisen jälkeen.


Mehevä marjapiirakka



Ainekset: 


Pohja:

2 munaa
1 1/2dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1/2dl sulaa rasvaa
2rkl kaakaojauhetta
1/2dl (marja)mehua


Päälle: 

5dl (pakaste)marjoja esim. mustikoita, vadelmia ja punaherukoita

+

1/2dl fariinisokeria
2rkl rasvaa
1/2dl hasselpähkinärouhetta


Koristeluun: 

vadelmia
tomusokeria




* munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi

* jauhot, leivinjauhe ja kaakao sekoitetaan keskenään

* jauhoseos ja sulatettu rasva sekoitetaan vuorotellen taikinaan, lopuksi lisätään mehu

* taikina sekoitetaan hyvin ja kaadetaan voideltuun piirakkavuokaan

* taikinan päälle kaadetaan hieman sulaneet pakastemarjat

* taikina laitetaan uuniin 200 asteeseen

* taikinan paistuessa tehdään hasselpähkinäkuorrute:
(Jos jätät tämän pois, lisää marjoihin n. 1dl sokeria)

* laita kattilaan fariinisokeri, rasva, sulata ne keskenään,
lisää joukkoon hasselpähkinärouhe, sekoita hyvin,
anna rasva-sokeriseoksen imeytyä pähkinöihin.

 * kun taikina on paistunut n. 10 minuuttia, laske lämpö 175 asteeseen.
 Lusikoi pähkinäseos piirakan päälle ja paista vielä n. 30-35 minuuttia
tai kunnes piirakka on kypsä, valmis piirakka jää melko kosteaksi

* anna jäähtyä ja koristele tomusokerilla ja vadelmilla

* mikäli kaipaat lisää makeutta tarjoile piirakka jäätelön
tai kinuskikastikkeen kanssa







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti