lauantai 21. joulukuuta 2013

Joulun hyydykekakku


Joulupöydän kuusimetsä


Pohdiskelin lasten kanssa jouluisia makuja eli miltä joulu maistuu ja sain inspiraation tähän kakkuun. Makeassa joulussa maistuu suklaa, luumut, rusinat, hedelmät mm. appelsiini, joulupiparit, erilaiset mausteet ja täyteläiset maut.

Päätin tehdä juusto-hyydekekakun, jossa pohja koostuu joulupipareista ja rasvasta. Täytteen ensimmäiseksi aineeksi valitsinkin juuri rommi-rusinarahkan, joka on yksi suosikeistani (myös rommi-rusinajäätelö on tosi ihanaa!) ja sen ympärille aloin lisätä muita makuja. Täyte-osaan suunnittelin alunperin myös luumuhilloa, mutta lopullisesta kakusta se jäi pois. Halusin kakkuun raikkautta, joten lisäsin siihen appelsiin makuista tuorejuustoa, sitä ei olekaan tullut ennen kokeiltua, mutta jatkossa täytyy käyttää useamminkin, suosittelen! Makeutta saa tietysti helposti lisäämällä sokeria, mutta päätin käyttää suklaata. Lisää appelsiinin makua sain kakkuun, kun löysin kaupasta appelsiinin makuista suklaata. Käytin täytteen suklaasta puolet tummaa appelsiinisuklaata (esim. Lidlistä saa) ja toisen puolen Maraboun makeaa appelsiinisuklaata.

Yksi joulun suosikeistani on Valion Hehku-juoma. Halusin kakun pinnalle vielä Hehkun ihanaa täyteläistä ja jouluista makua. En ole aiemmin tehnyt kakun päällistä juomasta, yleensä käytän helposti hyytyviä ja kovettuvia juttuja kuten suklaata tai hedelmäsoseita. Vähän jännitti miten saa kuorrutteen hyytymään, ettei se leviä pitkin jääkaappia, näinkin on käynyt muutaman kerran. Perinteisen liivatteen lisäksi käytin myös hyytelösokeria ja annoin kuorrutteen jäähtyä hetken aikaa jääkaapissa ennen kakun päälle lisäämistä.

Pursotin kakun reunoille valkosuklaareunuksen, joka estäisi kuorrutteen valumisen pois kakun päältä. Lisäksi pelasin tällä kertaa todella varman päälle ja lisäsin kuorrutteen monessa osassa, jotta edellinen kerros ehti aina jähmettyä hyvin ennen uuden lisäämistä. Tein lumiset kuuset valkosuklaasta ja laitoin ne hetkeksi pakkaseen. Kuusiin kannattaa tehdä pieni varsi, jolloin ne on helppo painaa kuorrutteen päälle. Aika hyvin ne muuten siinä pysyi pystyssä, odottivat syöjäänsä.



Kuuset odottaa hakijaansa



Ainekset:
(pyöreään irtopohjavuokaan 24-26cm)


Pohja: 

180g joulupipareita
n. 80g rasvaa



Täyte: 

1prk (200g) rommi-rusinarahkaa
1prk (200g) appelsiini-tuorejuustoa
1prk (2,5dl) vispikermaa
1rkl sokeria
n. 100g appelsiinisuklaata (esim. Marabou)
5 liivatelehteä
1/2 dl appelsiinimehua

Kuorrute: 

2,5 dl Valio hehkua
4 liivatelehteä
0,75dl hyytelösokeria


Koristelu: 

n. 60g valkosuklaata




* tee ensin pohja: hienonna piparit hienoiksi muruiksi, 
sulata rasva ja sekoita piparimurskaan

* painele seos tiiviisti irtopohjavuokan pohjalle, jossa on leivinpaperi, 
laita hetkeksi kylmään

* tee täyte: laita liivatteet likoamaan kylmään veteen, 
vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää sokeri. 
Sekoita rahka ja tuorejuusto keskenään, raasta suklaa melko hienoksi, 
lisää suklaa rahka-tuorejuustoseokseen. 
Kuumenna appelsiinimehu ja sulata liivatteet siihen. 
Sekoita liivate ohuena nauhana täyteseokseen, 
lopuksi lisää joukkoon kermavaahto varovasti käännellen.

* levitä täyte pohjan päälle ja laita kylmään hyytymään, vähintään 3-4 tunniksi

* tee kuorrute: laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan,
kuumenna Hehku kuumaksi, lisää siihen hyytelösokeria
ja lopuksi purista liivatteet sekaan.
 Anna kuorrutteen jäähtyä hyvin ennen kuin sitä laittaa kakun päälle.
 Kuorrute kannattaa laittaa päälle 3-4 osassa, vähän kerrallaan

* anna kuorruteen hyytyä hyvin kylmässä, esim. yön yli

*  tee koristeet: sulata valkosuklaata ja laita sulatettu suklaa pursotinpussiin, 
pursota leivinpaperin päälle pieniä kuusia, anna kuusien jähmettyä hyvin

* koristele valmis kakku valkosuklaa-kuusilla,
kuusiin kannattaa tehdä valkosuklaasta pieni varsi,
jotta se on helppo painaa hyydykkeeseen kakun päälle




 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti