Syksy on omenapiirakan aikaa
Omenavarkaissa en tällä(kään) kertaa käynyt, en oikeestaan edes pidä omenoista, mutta piirakkaa on silti kiva leipoa, etenkin kun nyt on helposti saatavilla kotimaisia omenoita. Ja kyllähän tätä piirakkaa kannattaa leipoa jo sen ihanan uunista leijailevan tuoksun vuoksi.
Tämä ohje on alunperin toscapiirakan ohje, jota ajattelin soveltaa omenapiirakaksi. Alkuperäiseen pohjaan tuli maitoa, sen tilalle vaihdoin omenamehun ja lisäsin vielä vähän kanelia. Omena ja kaneli sopii loistavasti yhteen ja koska pidän hyvin, hyvin paljon mantelista, ajattelin lisätä sitäkin. Ja hyvin se karamellisoitunut, uunissa paahtunut manteli sopiikin tähän sekoitukseen. Päälliseen tulee siis omenoiden ja kanelin lisäksi mantelirouhetta. Voisi siihen halutessaan laittaa myös lastuja tai vaikka pähkinää. Itse pilkoin omenat pieniksi kuutioiksi, mutta lohkoilla saisi varmaan houkuttelevamman lopputuloksen, jotenkin noista kuutioista tulee mieleen pyttipannun perunat.
Omena-Mantelipiiras
Pohja:
2 munaa
1 1/2dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
1 1/2tl leivinjauhetta
2tl kanelia
100g rasvaa (sulaa)
1/2dl omenamehua
Täyte:
70g rasvaa
1dl fariinisokeria
6-7dl omenakuutioita tai -lohkoja
1tl kanelia
1 dl mantelirouhetta /-lastuja
* ensin tehdään pohja, munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi,
vaahtoon lisätään jauho-kanelisekoitus, sulatettu rasva ja mehu
* pohjaa paistetaan pyöreässä piirakkavuokassa tai
irtopohjavuokassa n.15min 175asteessa
* omenoista poistetaan siemenet, omenat (kuoritaan ja)
pilkotaan kuutioiksi tai lohkoiksi
* lisää pannulle rasva ja sokeri, anna sulaa,
lisää omenalohkot, kaneli ja lopuksi mantelirouhe
* sekoittele täytettä pannulla,
kunnes rasva ja sokeri on imeytynyt omenoihin
* täyte lisätään varovasti puolikypsän pohjan päälle
ja paistetaan vielä n. 15min 175asteessa
* tämä herkku kannattaa ehdottomasti tarjoilla
vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa
* piirakasta ei tule kovin makeaa,
joten jos käyttää tosi happamia omenoita,
sokeria voi vaikka lisätä päälle
* piirakasta ei tule kovin makeaa,
joten jos käyttää tosi happamia omenoita,
sokeria voi vaikka lisätä päälle
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti