lauantai 19. heinäkuuta 2014

Kuppikakut mun tyyliin





Kuppikakkujen tekemisessä vain mielikuvitus on rajana. Kuppikakut on periaatteessa koristeltuja muffinsseja. On huomioitava, että kuorrute tekee näistä hieman makeampia, joten ne saa olla myös hieman pienempiä, kuin perinteiset muffinssit. Tällä kertaa tein näitä herkkuja kahdella eri maulla: minttu-suklaisena ja porkkanakakun makuisena. Täytyy sanoa, että ainakin tällä hetkellä nämä on mun uudet lempparimaut. Minttu-suklaa on herkku suklaanystävälle, mutta se ei ole kuitenkaan liian raskas mintun takia. Käytin näissä Pätkis-suklaakarkkeja, mutta periaatteessa mikä tahansa minttu-suklaa sopii. Porkkanakakun makuiset on todella meheviä, kun porkkana kostuttaa taikinaa. Kummallakin ohjeella tulee valmiita kuppikakkuja n. 16-18 kappaletta koosta riippuen.







Kuppikakkujen kuorruttaminen on hauskaa. Mä pidin näissä värin ja tyylin aika simppelinä. Molemmissa käytin koristeluun kuorrutetta, joka rakentuuu pääasiassa tuorejuustosta, rasvasta, tomusokerista ja suklaasta (eli kaikesta terveellisestä). Pienillä muutoksilla kuorrutteestakin saa ihan erimakuisia. Esimerkiksi porkkanaisissa kuppikakuissa käytin kuorrutteeseen raastettua appelsiinin kuorta, joka todellakin raikastaa koko leivoksen. Halutessaan kuppikakut voisi lopuksi vielä koristella vaikka pienillä nomppareilla tai muilla sokerimassakoristeilla. Kuorrutetut kuppikakut kannattaa laittaa hetkeksi kylmään ennen tarjoilua, jolloin kuorrute hieman kovettuu ja herkut on helpompi syödä.




Minttu-suklaiset kuppikakut

 

 

 

 Ainekset:

1,5 dl sokeria
70g rasvaa
2 kananmunaa
2dl vehnäjauhoja
1rkl kaakojauhetta
1tl leivinjauhetta
80g Pätkis-suklaata (tai muuta minttu-suklaata)
 ripaus suolaa



Kuorrute: 

 100g tuorejuustoa
50g rasvaa
50g tummaa suklaata
1dl tomusokeria
piparminttuaromia





* pilko Pätkikset pieniksi paloiksi

 * vatkaa sokeri ja rasva, lisää munat yksitellen vaahtoon, vatkaa tasaiseksi

* sekoita jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään, lisää ne sokeri-munavaahtoon

* lisää vielä Pätkikset ja ripaus suolaa, sekoita taikina tasaiseksi

* annostele taikina pieniin vuokiin, (n.1rkl/vuoka)
esim. silikoniset toimii hyvin, myös paperivuokat käy

* paista 200 asteessa n. 25min minuuttia, kypsyyttä kannattaa kokeilla tikulla

 * jäähdytä kakut hyvin



* valmista kuorrute:

* sulatata suklaa

*laita kulhoon tuorejuusto, rasva, tomusokeri, sulatettu suklaa ja
muutama tippa piparminttuaromia

* vatkaa seos tasaiseksi

* laita kuorrute pursotuspussiin ja kuorruta kuppikakut

* anna jähmettyä hetken kylmässä ennen tarjoilua

 

Porkkanaiset kuppikakut 

 



Ainekset:

1,5 dl sokeria
70g rasvaa
2 kananmunaa
2dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
1tl kanelia
1tl soodaa
3dl porkkanaraastetta (n. 3 keskikokoista)



Kuorrute:

100g maustamatonta tuorejuustoa
50g rasvaa
50g valkoista suklaata
1dl tomusokeria
raastettua appelsiininkuorta






 * kuori porkkanat ja raasta ne hienoksi

 * vatkaa sokeri ja rasva, lisää munat yksitellen vaahtoon, vatkaa tasaiseksi

* sekoita jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri, kaneli ja sooda keskenään,
lisää ne sokeri-munavaahtoon

* lisää vielä porkkanaraaste ja sekoita taikina tasaiseksi

* annostele taikina pieniin vuokiin, esim. silikoniset toimii hyvin, myös paperivuokat käy

* paista 200 asteessa n. 25min minuuttia, kypsyyttä kannattaa kokeilla tikulla

 * jäähdytä kakut hyvin



* valmista kuorrute:

* sulatata valkosuklaa

*laita kulhoon tuorejuusto, rasva, tomusokeri, sulatettu suklaa ja
raasta sekaan hieman appelsiinin kuorta

* vatkaa seos tasaiseksi

* laita kuorrute pursotuspussiin ja kuorruta kuppikakut

* anna jähmettyä hetken kylmässä ennen tarjoilua












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti