lauantai 22. helmikuuta 2014

Limepiirakka




Kaikkea uutta on aina kiva kokeilla. Ostin pussillisen limejä kaupasta ja päätin, että seuraavaksi teen näistä jotain. Eräänlainen limepiirakka-visio mulla on pyöriny mielessä jo pitkään. Mulla oli muutama lime-ohje valmiina, mutta ne ei kuitenkaan ollu ihan sellasia, mitä teki mieli. Niinpä niin, sovelsin tämän piirakan ohjeen kolmesta eri ohjeesta, kaikista parhaat palat. Täytyy myöntää, että aika lähelle päästiin siitä makua, mikä oli ollut mielessä pitkään.

Piirakan alla on paistettu piparipohja. Yleensä oon tehny piparipohjan, joka jähmettyy kylmässä. Tällä kertaa päätin kuitenkin kokeilla vähän erilaista ja paistoin sitä hetken aikaa. Aika hyvin toimii ja tasaista jälkeä saa, kunhan muistaa sitten lopuksi laittaa piirakan kylmään, että pohjakin pysyy mukana. Täyteenä on limeä. Limestä käytetään mehu ja halutessaan kuortakin voi raastaa mukaan. Samanlaisen piirakan voisi hyvin tehdä myös sitruunasta, jos ei halua limeä käyttää. Täyteen maku kannattaa kuitenkin tarkastaa, sillä sitruunalla saa varmasti pikkasen kirpeämmän lopputuloksen. Makea marenkikerron viimeistelee piirakan, joten täyte saa koemaistelussa ollakin aavistuksen kirpeä.








Ainekset:

Pohja: 

80g rasvaa
150g kaurakeksejä


Täyte:

4-5 limeä: 1,5dl mehua (+ raastettua kuorta)
1dl sokeria
2dl kuohukermaa
1/2dl maissitärkkelystä (Maizena)
4 keltuaista


Marenkikuorrute: 

2 valkuaista
0,5dl sokeria




* tee ensin pohja:

* murskaa keksit hienoksi, sulat rasva ja sekoita keskenään

* painele seos tiiviisti piirakkavuokaan/irtopohjavuokaan
 (24-26cm) paista pohjaa uunissa
175 asteessa n. 15 minuuttia


* tee sillä aikaa täyte:

* erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin

* pese limet hyvin, raasta kuorta kattilaan ja purista mehu sekaan

* lisää kattilaan sokeri, kuohukerma ja maissitärkkelys

* sekoita hyvin, kiehauta, pidä levyllä kunnes seos on saostunut ja tasainen

* ota kattila levyltä, lisää keltuaiset vähitellen sekaan, sekoita koko ajan hyvin


* kun täyte on valmis, tee marenki:

* vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi,
lisää sokeri vähitellen vatkauksen lopussa,
halutessasi voit lisätä sekaan pari tippaa limemehua

* pohja saa olla vähän jäähtynyt, lisää sen päälle tasaisesti täyte

* kun täyte on lisätty lusikoi/pursota päälle marenkivaahto

* paista 200 asteessa n. 5-10minuuttia, kunnes päällinen on kauniisti ruskistunut

* jäähdytä piirakka ja anna olla kylmässä ainakin pari tuntia ennen tarjoilua
(pysyy paremmin kasassa kylmänä)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti