lauantai 17. toukokuuta 2014

Pekan autokakku

 

Vastavalmistuneelle autoinsinöörille

 

Ihan aluksi täytyy todeta, että mä en todellakaan ole mikään insinööri, enkä ymmärrä autoista kovinkaan paljoa. Sen takia tämä kakun tekeminen oli aivan älyttömän haastavaa. Olisin todellakin tarvinut sen insinöörin mukaan kakun suunnitteluun. Tämä kakku on yllätyslahja pikkuveljelleni, joka valmistui autoinsinööriksi. Pidimme pienimuotoiset valmistujaisjuhlat, johon sain tehdä kakun. Halusin tehdä kakun, joka viittaisi koulutukseen, joten kakusta tulikin sitten auto. Vaikkakin vähän hassun mallinen.






Yritin salaa kysellä mitä makuja kakkuun voisi laittaa, jotta saisi kakusta mieluisen. Kakun makumaailmaan tulee pikkuveljen toiveiden mukaisesti suklaata, päärynää ja ripaus salmiakkia. Salmiakki on hieman haastava kakussa, koska kaikki ei siitä välttämättä tykkää. Halusin pitää salmiakin sivuroolissa ja siihen tarkoitukseen sopi loistavasti Fazerin salmiakkitäytteinen suklaa, jota käytin kermavaahdon ja rahkan seassa. Salmiakkisuklaan lisäksi käytin, aina yhtä ihanaa, Royal-suklaata. Salmiakin vivahde täytteessä oli todella pieni, se maistui enemmän koristeissa. Sen sijaan päärynä maistui kivan raikkaana. Soseutettu päärynä näytti todella mehumaiselta, joten käytin sen tukena liivatelehtiä.

Kakkupohjana on tavallinen suklainen kakkupohja. Pohjan paistoin kahdessa eri vuokassa, jotka olivat kooltaan 22 x 32cm ja 24 x 24cm. Vuokien mukaan paistettuja kakkupohjia joutui vielä hieman muokkaamaan ja pientämään. Olisin halunnut lopullisesta kakusta vielä korkeamman ja kapeamman, mutta kuljetuksen takia pidin kakun kuitenkin matalana. Ideana oli kuitenkin, että isompi pohja oli kakun alaosassa ja pienempi päällä. Ylimääräisistä kakkupaloista rakensin autoon keulaa ja tuulilasia.

Kakku on koristeltu pääasiassa erivärisillä sokerimassoilla. Mustat osat on lakritsitoffeeta, joka kivasti korostaa kakun salmiakki-vivahdetta. Auton renkaat on lakritsitoffeella päällystettyjä vaahtokarkkeja. Renkaat olisi kyllä hyvin voinut tehdä pelkästä lakritsitoffeestakin. Valkoiset koristeet on tomusokeriseosta. Harmaat ikkunat on tehty sekoittamalla mustaa lakritsitoffeeta ja valkoista sokerimassaa. Autokakun takaikkunassa oli teksti Vastavalmistunut, mutta auton takakuva jäi uupumaan. Pienen tekstin kirjoittamiseen kannattaa kokeilla elintarviketussia, joita on saatavina monessa eri värissä. Todella kätevä!







Ainekset:


Pohja:

7 kananmunaa
3,5dl sokeria
2,25dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
0,75dl kaakaojauhetta
2,5tl leivinjauhetta


Täyte:

5dl päärynäsosetta (n. 6 keskikokoista päärynää)
4 liivatelehteä
4dl vispikermaa
2tl vaniljasokeria
1prk (200g) vaniljarahkaa
70g Fazerin Salmiakki-suklaata
70g Royal-suklaata



Koristelu: 

1dl vispikermaa
1tl vaniljasokeria

tomusokeri-vesiseosta

sokerimassaa: 
sinistä, valkoista, harmaata, punaista, keltaista

Hopea toffeeta tai Kick-lakritsitoffeeta (=mustaa)




* tee pohja:

*paista kahdessa erikokoisessa vuokassa n. 20-30min, kunnes pohjat kypsiä

* tee täyte:

*kuori ja soseuta päärynät, liota liivatelehdet kylmässä vedessä n. 10min.
Kun liivatelehdet on liotettu, lämmitä osa päärynäsoseesta ja sekoita liivatelehdet siihen.
 Yhdistä seos loppuun päärynäsoseeseen hyvin sekoittaen.
Anna jähmettyä hetken kylmässä.

* vatkaa vaniljasokerilla maustettu kerma, sekoita siihen rahka ja hienoksi pilkotut suklaat



Kermalla kuorrutettu kakku ennen sokerimassaa


* kokoa kakku auton kuva mielessä, tässä kakussa alaosa oli 18 x 27cm ja päällinen 15 x 18cm. lopuksi kakkua on muotoiltu vielä veitsellä/ lisäämällä ylimääräistä kakkua tarvittaviin paikkoihin. Kuvassa näkyy kakku kermavaahtokuorrutteella ennen sokerimassaa.
 Renkaille voi kaivertaa kolot, jotta ne pysyy hyvin paikoillaan

* halkaise molemmat kakkulevyt ja leikkaa sopivan kokosiksi.
Kuorruta kukin kakkulevy ensin päärynäsoseella ja sitten kermaseoksella.

* kuorruta lopuksi kakun päällinen vielä päärynäsoseella, jottei se jää kuivaksi.
Laita kakku kylmään hetkeksi

* vatkaa päälle vispikerma, jossa vaniljasokeri, kuorruta koko kakku kevyesti kermavaahdolla, se pitää sokerimassa paremmin paikoillaan.

* kauli sininen sokerimassa ohueksi levyksi, asettele se kakun päälle ja painele ja tasoita pinta

* tee harmaasta autoon ikkunat (ainakin eteen ja taakse), viimeistele ikkunoiden reunat valkoisella tomusokeri-vesiseoksella

* tee keltaisesta autoon etuvalot ja punaisesta takavalot,
 punaista käytin myös autonmerkkeihin, joita oli edessä keulassa sekä takana

* renkaat voi tehdä kokonaan lakritsitoffeesta tai käytä renkaan sisällä litistettyä vaahtokarkkia, renkaan halkasija kakussa on n. 4cm, viimeistele renkaat harmaalla ja valkoisella

* viimeistele kakku teksteillä ja koristeilla










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti