tiistai 27. toukokuuta 2014

Karjalanpiirakat






Karjalanpiirakat on hyviä. Varsinkin omatekoiset. Mä olen noviisi näissä ja jotenkin koen itseni edelleen enemmän kakunleipojaksi. Karjalanpiirakat on vähän sellaisia, joiden tekoon olisin kaivannut henkilökohtaista opastastusta. Muutaman kerran olen näitä tehnyt (kantapään kautta) ihan kokeilumielellä ja ihan piirakoilta ne maistuu. Ulkonäkö vaatii vielä hiomista. Puuron tein valmiiksi haudutuskattilassa jo edeltävänä päivänä, joten se vähän nopeutti itse leipomisprosessia. Suosittelen kuitenkin kaikkia kokeilemaan, ei se lopulta niin vaikeaa ole, jos mä osaan näitä tehdä, niin kuka tahansa onnistuu!

 Ja näin mä ne tein:









Ainekset:
(n.30 kpl)


Riisipuuro:

1l maitoa
2dl puuroriisiä
1,5tl suolaa

Taikina:

2dl vettä (kylmää)
1tl suolaa
4dl ruisjauhoja
1dl vehnäjauhoja
25g voita


Voitelu: 

50g voita
1,5dl maitoa




*  keitä puuro, mausta se suolalla

* tee taikina:
laita kulhoon kylmä vesi, lisää suola, jauhot ja lopuksi rasva,
sekoita taikina tasaiseksi

Piirakan matka uuniin..


* tee taikinasta pötkö, leikkaa se paloiksi, 
koko taikinasta tulee noin 30 piirakkapohjaa

* muotoile palat pyöreiksi palloiksi ja kauli taikina ovaalinmuotoiseksi ohueksi levyksi
* taikinaa kannattaa säilyttää kelmun alla ja työstää vain osa kerrallaan, 
koska taikina kuivahtaa tosi nopeasti





* leivitä puuroa pohjan päälle, jätä reunoille vähän tyhjää

* jos puuro on kovin paksua, levitä puuro pohjan päälle pikkulusikan avulla,
 lusikkaa kannattaa vähän kastella vedessä, jolloin puuro ei tartu siihen




* reunat käännetään piirakan päälle..




* ..ja reunus rypytetään sormilla, 
itse nappailin etusormella ja peukalolla taikinaa ylöspäin




* piirakat laitetetaan pellille, itse laitoin vähän ruisjauhoa alle




* paista 275 asteessa noin 10-15min, kunnes pinta on ruskitunut

* lopuksi piirakat voidellaan/ uitetaan voi-maitoseoksessa ja laitetaan vuokaan folion alle pehmenemään





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti