maanantai 16. kesäkuuta 2014

Synttärikakku 30-vuotiaalle





Sonjalle



Lupauduin tekemään synttärikakun hyvälle ystävälleni. Kakun tekeminen toiselle on aina hieman jännittävää. Tai lähinnä se tuleeko kakusta mieleinen. Sovimme ystävän kanssa muutamista yksityiskohdista, mutta periaatteessa sain aika vapaat kädet kakun toteutukseen. Toiveena oli saada ei-niin-makea eli raikas kakku, jossa on päällä kermaa. Aika usein on tullut tehtyä sokerimassa päällysteisiä kakkuja, joten kerman käyttö oli ihan kivaa vaihtelua.

Kakkupohjana on tavallinen vaaleapohja. Täytteeseen käytin pakastemarjoja: mustikoita ja vadelmia, jotka kevyesti makeutin tomusokerilla. Mustikat soseutin ja vadelmat paseroin, jotta täytteestä tulisi sileää. Marjasose näytti erittäin nestemäiseltä, joten käytin liivatetta. Yhdessä kerman ja rahkan kanssa täyteestä tuli juuri sopivan makea ja raikas.

Koristelussa oli tarkoitus käyttää pääasiassa kermaa. Käytin kerman tukena hieman vaniljakreemijauhetta, joka pitää vaahdon paremmin napakkana. Osaan kermavaahdosta käytin mansikanmakuista tomusokeria tuomaan makua ja väriä. Väri jäi kuitenkin hieman laimeksi, joten käytin lisäksi hieman pinkkiä elintarvikeväriä. Kuorrutin koko kakun pinkillä kermavaahdolla ja valkoista käytin päälle pursotuksiin. Kukkia asetellessa kannattaa olla varovainen. Mulla yksi putosi kädestä kakun päälle ei-toivottuun paikkaan. Huomasin että, kakun pinnan siloittaminen tasaiseksi on hankalaa, jos osa koristeista on jo paikallaan. Itse pienet virheet kyllä huomaa, mutta onneksi synttärisankari oli tyytyväinen kakkuun.








Ainekset:


Pohja: 

5 kananmunaa
2,5dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
2tl leivinjauhetta


Täyte: 

2dl paseerattua vadelmaa
3dl mustikkaa
1dl tomusokeria
2dl kermaa
1rkl vaniljakreemijauhetta
1prk (200g) vaniljarahkaa
4 liivatetta
0,5dl vadelmamehua



Kostutukseen: 

1dl vadelmamehua 



Koristeluun: 

3dl kermaa
1,5rkl vaniljakreemijauhetta
2rkl mansikanmakuista tomusokeria
pinkkiä elintarvikeväriä
kultaista elintarvikeväriä

sokerimassakukkia ja - lehtiä
sokerihelmiä






* tee ensin pohja:

* vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi

* sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään, lisää vaahtoon varovasti sekoittaen

* kaada taikina pyöreään (24cm) vuokaan

* paista 175 asteessa 1 tunti



* valmista täyte: paseeraa vadelmat ja soseuta mustikat,
sekoita marjat keskenään ja lisää tomusokeri

* laita liivatelehdet likoon kylmään veteen

* vatkaa kerma ja lisää siihen vaniljakreenmijauhe ja rahka

* kuumenna vadelmamehu ja sulata liivatteet siihen,
kaada liivateseos ohuena nauhana marjaseokseen, koko ajan sekoittaen

* kaada marja-liivateseos kerma-rahkaan, sekoita tasaiseksi,
 anna täytteen jähmettyä hetki kylmässä

* halkaise kakkupohja kolmeen osaan, kokoa kakku kelmutettuun kakkuvuokaan

* tarvittaessa kostuta kakkupohjat kevyesti vadelmamehulla,
täyte välit marjatäytteellä

* anna kakun jähmettyä kylmässä muutaman tunnin tai yön yli




* koristele kakku:


* vatkaa kerma ja lisää siihen vaniljakreemijauhe

* ota kermavaahdosta toiseen kulhoon 2/3 ja lisää sekaan mansikanmakuinen tomusokeri ja vähän pinkkiä elintarvikeväriä

* kuorruta kakku kauttaaltaan pinkillä kermavaahdolla

* käytä jäljelle jäänyt valkoinen kermavaahto pursotuksiin kakun reunoille

* lisää kakun päälle koristeet ja sokerihelmiä







* sokerimassakoristeet kannattaa tehdä valmiiksi jo aiemmin: 

* kukat on tehty sekoittamalla valkoista ja punaista sokerimassaa, 
(pinkkiä voi käyttää myös suoraan, jos kaupasta löytyy) lehdet on tehty vihreästä massasta kahdenkokoisilla lehtimuoteilla

* viimeistelin ruusut sivelemällä päälle pinkkiä ja kultaista elintarvikeväriä (jauhetta), 
jotta niihin tuli vähän kiiltoa, toisissa kukissa on keskellä käytetty muutama sokerihelmi

* Numeroissa on samaa massaa, kuin kukissa, 
mutta pinta on maalattu kultaisella elintarvikevärillä.
 Koristeet oli kuivumassa yön yli ennen kakun koristelua









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti