tiistai 19. elokuuta 2014

Pihlaja-kakku





Syksyn innostamana päädyn joka vuosi kokeilemaan luontoaiheisia kakkuja. Viime vuonna muistan tehneeni kakkuihin vaahteranlehtiä ja auringonkukkia. Tällä kertaa vuorossa on syksyinen pihlaja punaisine marjoineen. Idea kakkuun tuli ollessani lenkillä, kun huomasin, että pihlajanmarjat punoittavat jo. Kun olin päässyt lenkiltä kotiin, mulla oli jo täydellinen kakku mielessä valmiita, odottaen toteutusta. Ja tässä se nyt on.






Kakkupohja on tavallinen vaalea pohja, johon lisäsin hasselpähkinärouhetta. Pähkinät on aina vähän makuasia, mutta mun mielestä paras idea vähään aikaan. Täytteeseen halusin ehdottomasti käyttää Fazerin Pihlaja-marmeladia eli "Kettu-karkkeja" kuten meidän tytöt sanoo. Eihän noissa karkeissa taida enää pihlajanmarjaa olla, mutta ei anneta sen häiritä.


Kakkujen täytteet koostuu usein melko samoista aineksista. Mietin mitä uutta täytteeseen tällä kertaa voisi laittaa. Olen tällä hetkellä hieman kyllästynyt maustettuihin rahkoihin, joten halusin kokeilla Turkkilaista jogurttia. Tällä hetkellä se onkin mun uusi suosikki. Jogurtti ei välttämättä ole kevyempää, mutta jokseenkin maukkaampaa. Vai onko vain niin, että vaihtelu virkistää? Jogurtilla täytteestä ei ainakaan tule liian makeaa. Täytteeseen lisäsin vain vähän vaniljasokeria kermavaahdon sekaan. Täytteen makeus tulee Pihlaja-karkeista ja tilkasta appelsiinimehua. Mun mielestä makeudesta tuli täydellinen. Halutessaan appelsiinimehun voisi korvata omenamehulla.






Kakun päällinen sen sijaan on makea. Halusin kokeilla vaahtokarkkimassaa, joka on pyörinyt päässä jo pitkään. Luin joskus, että vaahtokarkkimassaa on helppo valmistaa myös itse. Helppoudesta en tiedä, mutta hyvää siitä tuli. Katselin netistä vinkkejä vaahtokarkkimassan valmistukseen. Tein oman massan Kinuskikissan ohjeiden mukaan. Käytin Lidlin valkoisia vaahtokarkkeja (300g). Tolla ohjeella tulee aika reilusti tuota massaa, siitä olisi riittänyt ihan hyvin puolet. Päällinen oli ehkä turhankin paksu. Vaahtokarkkimassa oli melko työlästä tehdä, massa jäi alussa tosi tiukasti sormiin kiinni, kunnes tomusokeria alkoi olla tarpeeksi. Myös kauliminen oli esim. sokerimassaa rankempaa. Tuntui myös, että massa oli vaikeampi saada pysymään kakun reunoilla. Voi toki johtua myös liian paksusta kerroksesta ja massan koostumuksesta. Kaupasta saa myös valmista vaahtokarkkimassaa, joten taidan tyytyä käyttämään sitä ensi kerralla. Vaahtokarkkimassan paras puoli on, että se maistuu huomattavasti paremmalta, kuin sokerimassa. Taitaa olla makuasia tämäkin.





Koristeet näpertelin myös itse. Pihlajanmarjat on punaista marsipaania, jonka väriä hieman tasoitin keltaisella elintarvikevärillä. Marjojen pienet mustat yksityiskohdat on tehty mustalla elintarviketussilla. Lehdet mä tein kukkamuotilla. Jouduin hieman muokkaamaan muotin tulosta, jotta sain niistä lehden näköisiä. Pihlajan lehdet on oikeastaan hieman erilaisia, mutta tyydyin tällä kertaa näihin, koska hauras kuivunut sokerimassalehti on muutenkin vaikea käsitellä ja asetella kakun päälle.



 


 Ainekset:


Pohja: 

5 munaa
 2,5dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
0,5dl perunajauhoja
2tl leivinjauhetta
1,5dl (hassel)pähkinärouhetta


Täyte:

2,5dl vispikermaa
2tl vaniljasokeria
400g Turkkilaista Jogurttia
150g Pihlaja-karkkeja
3 liivatelehteä
0,5dl appelsiinimehua


Kostutus: 

n. 1dl appelsiinimehua


Koristelu ja kuorrute: 

1,5dl vispikermaa
2tl vaniljasokeria

punaista ja vihreää sokerimassaa/ marsipaania

Vaahtokarkkimassaa:

300g vaahtokarkkeja
n. 7dl tomusokeria
2rkl vettä 




* valmista pohja: 

* vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi

* sekoita jauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään,
 lisää varovasti sekoitellen munavaahtoon, lisää lopuksi pähkinärouhe

* kaada taikina pyöreään vuokaan (24-26cm) ja paista 175 asteessa n. 1 tunti




* valmista täyte:

* laita liivatelehdet likoon kylmään veteen

* kaada kerma kulhoon, lisää vaniljasokeri, vatkaa vaahdoksi

* pilko Pihlaja-karkit pieniksi kuutioiksi

* purista vesi liivatelehdistä, kuumenna mehu, liuota liivatteet mehuun

* kaada jogurtti kulhoon, lisää karkit, sekoita hyvin, 
lisää liivatemehu ohuena nauhana sekaan, sekoita

* lisää kermavaahto, sekoita varovasti tasaiseksi



* täytä kakku: 

* halkaise kakku kolmeen osaan

* kokoa kakku vaikkapa kelmutettuun kakkuvuokaan, jotta sen pitää muotonsa paremmin

* laita päällimmäinen kakkulevy vuokan pohjalla ja kostuta mehulla

* lisää puolet täytteestä ja toinen kakkulevy

* kostuta taas kakkulevy ja lisää loput täytteestä

* lisää lopuksi viimeinen kakkulevy ja kostuta se vielä

* kelmuta myös päällinen, laita kylmään, saa olla jonkin aikaa, 
jopa yön yli, jotta liivate ehtii hyytyä ja maut tasaantuu



* valmista vaahtokarkkimassa ja koristeet:

* siivilöi kulhoon puolet tomusokerista

* laita vaahtokarkit toiseen kulhoon ja lisää vesi, 
lämmitä mikrossa kunnes vaahtokarkit sulaa, sekoittele välillä

* kaada vaahtokarkkiseos tomusokerin päälle, vaivaa tomusokeri sekaan, lopuksi lisää loput sokerista vähän kerrallaan, kunnes massa on sopivan paksuista, kuitenkin hieman venyvää

* vaahtokarkkimassa kannattaa kelmuttaa hyvin ja jättää vetäytymään yön yli



* tee vihreästä sokerimassasta lehtiä, kauli massa, käytä muottia ja viimeistele lehdet, 
anna lehtien kuivahtaa

* tee punaisesta massasta marjat, pyörittele pieniä palloja, anna kuivahtaa ja viimeistele mustalla elintarvikekynällä



* koristele kakku:

* vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaniljasokeri

* kuorruta kakku kauttaaltaan kermavaahdolla

* kauli vaahtokarkkimassa ohueksi levyksi

* asettele kaulittu massa kakun päälle tasaisesti, leikkaa reunoilta ylimääräinen pois

 * koristele kakku marjoilla ja lehdillä (kiinnitykseen käy hyvin tomusokeri-vesiseos)
 








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti