keskiviikko 20. elokuuta 2014

Sitruunainen juustokakku




Samille



Tälläinen sitruunalle maistuva, raikas juustokakku on ollut mielessä jo pidempään. Tiedän myös, että tää on yksi niistä harvoista makeista herkuista, jota meidän isäntä tykkää syödä (ja myös söikin). Kokeilinkin tätä nyt ihan miehen nimppareiden kunniaksi.

Sitruuna on myös yksi omista suosikeistani, jota tykkään käyttää moneen. Sitruuna yksinään on ehkä pikkasen liian kirpeää, joten käytin sen kaverina vähän appelsiinia, niin täytteessä, kuin päällisessäkin. Pohjaksi tein tavallisen piparipohjan, tällä kertaa Digestive-kekseistä. Täytteeseen löysin kaupasta sitruunanmakuista tuorejuustoa. Käytin myös mun tämän hetkistä suosikkia eli Turkkilaista jogurttia. Ja tietysti kermaa, tottakai.

Päällinen oli hieman arvoitus, joka valkeni, vasta kun testailin eri makuja. Olen joskus tehnyt sitruunakiisseliä, huonolla menestyksellä. Se muistutti erehdyttävästi vaaleaa, tahmeaa nenäräkää. Ei siitä sen enempää. En tietenkään halunnut pilata kakkuani sillä, joten keksin jotain muuta. Harkitsin käyttäväni lasten Piltti/Bona soseita, mutta niistä ei oikein löytynyt sopivaa makua. Päädyin sitten laittamaan appelsiinimehua, josta kakku sai myös kauniin värin. Noi kermavaahto koristeet hieman ehkä näyttää lasten tekemiltä. Vanhempi tyttöni antoikin suoraa, "kannustavaa" palautetta "no nyt se meni pilalle". No, mutta hyvää se kuitenkin oli.







Ainekset: 


Pohja: 

200g Digestive-keksejä
80g margariinia


Täyte: 

1pkt (200g) sitruuna tuorejuustoa
2,5dl Turkkilaista jogurttia
1,25dl tomusokeria
3dl vispikermaa
2tl vaniljasokeria
4 liivatelehteä
 0,5dl appelsiinimehua
3rkl sitruunamehua
raastettua sitruunankuorta


Päällinen: 


2,5dl appelsiinimehua
0,5dl sitruunamehua
2rkl sokeria
4 liivatelehtiä


n. 1dl vispikermaa
(1tl vaniljasokeria)







* tee pohja:

* murskaa keksit hienoksi, sulata margariini, sekoita keskenään

* painele rasva-keksiseos tiiviisti irtopohjavuokaan (24cm),
 pohjalle kannattaa laittaa leivinpaperi

* laita vuoka hetkeksi kylmään



* tee täyte: 

* laita liivatelehdet kulhoon kylmään veteen

* laita toiseen kulhoon tuorejuusto ja jogurtti, raasta sekaan sitruunankuorta ja 
lisää sitruunamehu, sekoita tasaiseksi

* siivilöi joukkoon tomusokeri, sekoita 

* kaada kerma toiseen kulhoon ja lisää vaniljasokeri, vatkaa vaahdoksi

* kuumenna appelsiinimehu, purista liivatteista ylimääräinen vesi, 
lisää ne kuumaan mehuun, sekoita tasaiseksi

* kaada liivatemehu ohuena nauhana tuorejuustoseokseen, sekoita hyvin

* lisää lopuksi kermavaahto, sekoita varovasti tasaiseksi seokseksi

* kaada täyte pohjan päälle ja laita kylmään, anna jähmettyä vähintään 2-3tuntia
 ennen päällisen lisäämistä


* tee päällinen: 


* laita liivatelehdet kylmään veteen, anna olla n. 10min

*laita appelsiinimehu, sitruunamehu ja sokeri kulhoon, kuumenna mikrossa

* lisää liivatelehdet mehuseokseen, sekoita

* tarkista makeus, ei kannata tehdä liian kirpeää, joten sokeria voi halutessaan lisätä

* lisää liivateseos vähitellen hyytyneen kakun päälle, anna jähmettyä hyvin ennen tarjoilua

* kaada kerma kulhoon (lisää vaniljasokeri) ja vatkaa vaahdoksi

* laita hyytynyt kakku tarjoilualustalle ja viimeistele kermavaahdolla






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti