lauantai 30. elokuuta 2014

Ristiäiskakku tyttövauvalle





Tämä oli aivan ihana toive ja olen tosi iloinen, että mua pyydettiin tekemään ristiäiskakkua pienelle tyttövauvalle. Viimeksi tein ristiäiskakun oman lapsen ristiäisiin muutama vuosi sitten, kuva löytyy täältä. Omien lasten ristiäisten suhteen on paljon muutakin mietittävää, kuin pelkkä kakun tekeminen, joten kakun piti olla helppo ja herkullinen. Olin aikanaan tosi tyytyväinen tuohonkin kakkuun, mutta nälkä kasvaa syödessä ja hieman parempaa pitää yrittää. Ja toivottavasti kehitystä on tapahtunut.  Sen olen ainakin huomannut, että omaan vaistoon kannattaa aina luottaa, niin ei mene pahasti metsään!








Metsään ei menty tälläkään kertaa, vaan kukkaniitylle, tai oikestaan kukkapedille. Tätä kakkua suunnittelimme vauvan äidin kanssa, toiveena oli mm. vadelmatäyte ja sokerimassakuorrute. Kakkupohjana on tavallinen vaalea pohja. Mä tein näitä kakkuja juhliin kaksin kappalein, mutta ohjeessa on mainittu ainekset yhtä kakkua kohden.

Tänä vuonna marjasato on mennyt harmillisesti ohi, ainakin mun kohdalla. Mä en ole saanut omaan pakastimeen mitään. Onneksi oman pakastimen perältä löytyi sentään vähän viime vuoden vadelmia, sillä kaupan pakastealtaastakaan ei löytynyt kuin ulkomaisia pakastevadelmia. Mulla on hieman huonoja kokemuksia ulkomaisista marjoista, joten en niitä nyt sitten käyttänyt. Muutaman hassun pakastevadelman lisäksi vadelman makua tuli mehukeitosta, rahkasta ja marjasoseesta. Pakastevadelmat vedin siivilän läpi, jotta täyte oli ihanan sileää. Jos vadelmia on reilusti saatavilla, niitä voi käyttää ohjeessa mainitun määrän. Tässä kakussa oli puolet pakastevadelmia ja puolet vadelmamehukeittoa.

Päällinen on valkoista sokerimassaa, joka on käsitelty kuviokaulimella ja viimeistelty hopeisella syötävällä suihkeella. Sokerimassaa ei kannata kaulita tavallisella kaulimella liian ohueksi, sillä kuviokaulin ohentaa sitä vielä. Tykkään käyttää kakun päälle n. 1,5 pakettia (á250g) sokerimassaa, se on tuntunut aika sopivalle määrälle. Mulla ei ole mitään erillistä  kaulinta-alustaa, vaan käytän leivinpaperia, jossa on päällä tomusokeria ohut kerros. Massa on helppo kaulita sopivan kokoiseksi, kun mittaa kakkuvuokan halkaisijan ja kakun korkeuden. Mä piirrän leivinpaperin nurjalle puolelle ympyrän, joka vastaa kakun kokoa. Näin sokerimassasta tulee kaulittua melko sopivan kokoinen. Ainoa huono puoli leivinpaperissa on, että se ei aina oikein tahdo pysyä paikoillaan kaulittaessa. Täytyy varmaan lisätä kaulinta-alusta ostoslistalle.



Orvokkipedillä




Koristeina on käytetty toiveen mukaisesti oikeita kukkia, orvokkeja. Oikeat kukat muuten näyttää tosi upeille! Miksi mä en ole aiemmin niitä käyttänyt?? Lisäksi innostuin tekemään pienen marsipaani-vauvan, kun löysin ihanan silikonimuotin kaupasta. Vauvamuotteja löytyy ainakin Lahdesta Kärkkäiseltä sekä nettikaupasta (http://leipurinputiikki.fi/). Lahden alueella Karisman leipurikaupasta sekä Kärkkäiseltä löytyy nykyään vaikka mitä ihanaa leivontajuttua ja -välinettä.



Tälläisellä paketilla löytyi tämä vauva
Testing, testing... tummat vai vaaleat hiukset?



Silikonimuotin käyttäminen on kohtuullisen helppoa, mutta vaatii ehkä aluksi pientä harjoitusta. Sokerimassa tuntuu jostain syystä tarttuvan tosi tiukasti muottiin, joten testasin miten marsipaani toimii. Se toimii loistavasti, eikä tarttunut kiinni. Tein varmuuden vuoksi muutaman varakappaleen, loppua kohden niistä tulikin aina vain söpömpiä.


Kyllähän ne vauvat on pieniä, mutta että ihan näin pieniä!


Käytin vauvaan valkoista marsipaania, jonka värjäsin ihonväriseksi (tippa keltaista ja tippa punaista elintarvikeväriä tekee ihmeitä). Massa kannattaa painaa tiukasti muottiin ja pinta tasoittaa. Laitoin muotin vielä hetkeksi pakkaseen (n. 5-10min), jolloin massa oli hieman jähmettynyt. Pienten osien kanssa (korva, nenä, kasvot, varpaat) kannattaa olla tarkkana. Nekin onnistuu, kun massa on painettu kunnolla paikalleen. Lopuksi tein vauvalle hiukset, eli levitin pensselillä kaakaojauhetta päähän. Harmi, kun ei aikanaan tullut tälläinen mieleen omien lasten ristiäisiin.









Ainekset:

Pohja: 

5 munaa
2,5dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
0,5dl perunajauhoja
2tl leivinjauhetta

Täyte: 
1 prk (200g) Kuningatar rahkaa
200g Turkkilaista jogurttia
1 prk Piltti Kuningatar sosetta
3dl kermaa
2tl vaniljasokeria
1rkl vaniljakreemijauhetta
4 liivatelehteä
1,5dl paseerattua vadelmaa/vadelmamehukeittoa
(0,5dl tomusokeria)


Kostutukseen: 

n. 1,25dl vadelmamehua


Kuorrutus:

1dl kermaa

1tl vaniljasokeria

n. 1,5pkt (375g) valkoista sokerimassaa

syötävää elintarvikesprayta (hopea)


Koristeet:

n. 20g valkoista marsipaania + tippa keltaista ja punaista elintarvikeväriä

syötäviä kukkia (orvokkeja)

punaista koristelugeeliä (Dr. Oetker)





* tee pohja: 

* vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi

* sekoita jauhot, perunajauho ja leivinjauhe hyvin, lisää varovasti munavaahtoon

* kaada taikina pyöreään (n. 24cm) irtopohjavuokaan

* paista 175 asteessa noin 1 tunti

* jäähdytä pohja



* tee täyte:

* laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen

* laita kulhoon rahka, jogurtti, Piltti-sose, sekoita tasaiseksi

* kaada toiseen kulhoon kerma, vaniljasokeri ja vaniljakreemijauhe, 
vatkaa vaahdoksi

* kuumenna mehukeitto, ota liivatelehdet vedestä ja lisää ne kuumaan mehukeittoon, sekoita hyvin

* kaada mehukeitto-liivateseos ohuena nauhana rahka-jogurttiseokseen, sekoita hyvin

* lopuksi lisää kermavaahto sekaan, sekoita varovasti käännellen

* tarkista maku,tarvittaessa lisää tomusokeria



Hentoa pinkkiä sisältä



* täytä kakku:

* halkaise kakku kolmeen osaan ja kokoa kelmutettuun kakkuvuokaan

* laita alimmainen kakkulevy vuokaan ja kostuta kevyesti mehulla

* lisää päälle puolet täytteestä ja laita seuraava kakkulevy päälle

* kostuta taas kakkulevy ja lisää loput täytteestä, laita vielä viimeinen levy päälle 
ja kostuta kevyesti

* kelmuta kakku hyvin laita laita kylmään, mielellään yön yli, jotta maut tasaantuvat



* kuorruta kakku:

* kaada kerma ja vaniljasokeri kulhoon, vatkaa vaahdoksi

* poista kakku vuokasta ja aseta se tarjoilualustalle, 
kuorruta kakku kauttaaltaan kermavaahdolla

* kauli sokerimassa melko ohueksi pyöreäksi levyksi ensin tavallisella kaulimella, 
lopuksi kuviokaulimella

* asettele sokerimassalevy kakun päälle ja siisti reunat

 * jos sokerimassaa jää yli, reunalle voi pyöritellä nauhan

* viimeistele suihkuttamalla päälle hopeista elintarvikeväriä



Kuviokaulimen jälki näyttää aika kivalta



* koristele kakku:

* asettele päälle kukat ja marsipaani-vauva

* nimen voi kirjoittaa koristelugeelillä




Täytyy mainita vielä, että oikeat kukat näyttää ihan älyttömän hyvälle kakun päällä. En ole aiemmin oikeita kukkia käyttänyt kakun päällä ja huomasin erään tärkeän seikan. Tein kyseisiä kakkuja kaksi, toinen joutui odottamaan jonkin aikaa odottamaan. Tuoreet kukat ei kestä kakun päällä kauaa "tuoreina", vaan lakastuu aika nopeasti. Eli siis heti syömään!  Seuraavalla kerralla tämäkin on jo onneksi tiedossa.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti