sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Happy Birthday- kakku



Tämä oli tälläinen nopeasti väsätty "yllätys"kakku pikkuveljen synttäreille. Aiheena siis 24v.-synttärit ja vapaa tyyli, mahtavaa! Tykästyin jokin aika sitten Dr. Oetkerin sokerimassoihin, joita kaupasta löytyy monessa värissä. Ne maistuu jotenkin herkullisemmalta ja väritkin on aika houkuttelevia. Nyt kakun päälle pääsi raikas vihreä. Lisäksi pääsin testaamaan uutta Happy Birthday -silikonimuottia. Testaaminen on juurikin oikea sana, sillä muotin käyttö tuotti hieman päänvaivaa. Lopputuloksesta tuli kuitenkin ihan kohtuullinen pienen harjoittelun jälkeen.






Tein pohjan tällä kertaa kääretorttuna, joka sitten kokosin kulhoon. Eli oikeastaan siis Charlotta-kakuksi, joka on kuorrutettu. Mun muhkean kääretorttupohjan väliin tuli vadelmahilloa, Turkkilaista jogurttia (edelleen suosikki!), sekä hieman itsetehtyä ruusunmarjasosetta.

Edellisestä Charlotasta on vuosia, joten kokoaminen tuntui jokseenkin hankalalta, tai ehkä mun valitsema kulho oli vaan ihan liian pieni pullealle kääretortulle. Täytteeseen käytin myös edellä mainittua jugurttia ja ruusunmarjaa. Lisäksi tietysti kermaa sekä päärynä-kinuskirahkaa, joka oli ns. heräteostos. Päärynä-kinuskirahka oli odotettua miedompaa eikä tuonut juurikaan makua.

Kakku oli mun mielestä sopivan makea ja koostumukseltaan aika hyvä, mutta siinä ei ollut selkeää "päämakua", jota olisin kaivannut. Kolme mietoa makua: ruusunmarja, vadelma ja päärynä, ovat valitettavasti mietoja makuja yhdessäkin. Jokin pieni yllätysmaku olisikin todella herättänyt tämän kakun henkiin.

Happy Birthday-muotti testauksessa

Koristelussa käytin itsetehtyä marsipaanikoristetta. Suunnittelin ensin käyttäväni pelkistettyä koristetta, mutta se näyttä tosi tylsälle (kuvassa vasemmalla). Sitten keksin, että suklaata voisi hyödyntää tässäkin. Levitin muotin pohjalle suklaata kevysti ja pyyhin enimmät pois (kuvassa oikealla). Laitoin suklaisen muotin hetkeksi pakastimeen. Sen jälkeen painelin valkoista marsipaania tiiviisti muottiin ja toivoin, että suklaa ymmärtäisin liittyä mukaan. Harjoituskappaleen jälkeen sainkin suklaakirjamet mukaan koristeeseen. Vaatii kuitenkin, että massa painetaan muottiin tiiviisti ja irrotetaan varovasti muottia taivuttamalla.



Synttärisankari kakkuineen


Suklaapursotuksia käytin sitten myös sivuilla. Jostain syystä yksinkertaiset kiemurat tuntui nyt hankalilta ja suklaa liian valuvalta. Noh, täytyy tunnustaa, etten ole aivan tyytyväinen tähän kakkuun, valitettavasti jotain yksityiskohtia jäi häiritsemään. Onneksi synttärisankarin ilme oli kuitenkin tälläinen, kuten kuvasta yllä näkyy!





Ainekset:


Kääretorttupohja: 

5 munaa
2,5dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
0,5dl perunajauhoja
2tl leivinjauhetta


n. 2rkl sokeria

Kääretortun täyte:

3-4rkl vadelmahilloa
100g Turkkilaista jogurttia
(1/2dl ruusunmarjasosetta)


Kakun täyte:

3dl kermaa
2tl vaniljasokeria
1prk (200g) päärynä-kinuskirahkaa
300g Turkkilaista jogurttia
(1/2dl ruusunmarjasosetta)
1dl vadelmamehua (tai sekamehua)
4 liivatelehteä
1/2dl tomusokeria

Kuorrute ja koristelu:

1dl kermaa
1tl vaniljasokeria
2 pkt vihreää sokerimassaa (á150g Dr Oetker)
n.20-30g tummaa suklaata
marsipaania





* tee pohja:

* vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi

* sekoita jauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään,
 lisää ne varovasti sekoitellen munavaahtoon

* levitä taikina tasaisesti pellille leivinpaperin päälle

* paista 175 asteessa n. 8-10 minuuttia


* laita pöydälle puhdas leivinpaperi, ripottele siihen vähän sokeria ja aseta paistunut pohja päälle,
laita kevyt pyyhe hetkeksi päälle

* anna pohjan hieman jäähtyä ja poista leivinpaperi päältä

* levitä pohjan päälle vadelmahilloa ja jogurttia (lisää ruusunmarjasose jogurttiin)

* kääri pohja rullaksi ja laita hetkeksi kylmään




* tee täyte:

* laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen

* kaada kerma kulhoon ja lisää vaniljasokeri, vatkaa vaahdoksi

* laita toiseen kulhoon jogurtti, rahka,  (ruusunmarjasose) ja tomusokeri

* kuumenna mehu mikrossa, lisää siihen liivatelehdet

* kaada liivateseos ohuena nauhana jogurttiseokseen, sekoita hyvin

* lisää lopuksi kermavaahto ja sekoita varovasti tasaiseksi

* tarkista maku



* kokoa kakku

* kelmuta kulho, johon kakku kootaan

* leikkaa kääretortusta siivuja ja asettele ne tiiviisti kulhon pohjalle ja reunoille


* kakun täytteen voi kaataa kaikki kerralla tai kahdessa osassa:

kuvan kakussa on lisätty kääretorttupohjan päälle ensin puolet täytteestä,
sitten päälle toinen kääretorttukerros, sen päälle loput täytteestä ja
lopuksi vielä viimeiset kääretorttupalat päälle ja kelmutus
 (sisus näkyy viimeisessä kuvassa)

tai kääretorttujen päälle lisätään koko täyte kerralle ja
päälle asetellaan loput kääretorttupalat ja kelmutus

* laita kakku kylmään hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli



"Seesam aukene"



* kuorruta ja koristele kakku

* kumoa kakku tarjoilualustalle ja poista kelmut ympäriltä

* vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi ja kuorruta kakku kermavaahdolla kauttaaltaan

* kauli sokerimassa isoksi ympyräksi ja asettele kakun päälle,
leikkaa ylimääräiset pois ja siisti reunat

* tee silikonimuotilla -suklaamarsipaanikoriste ja aseta se kakun päälle
(tarkempi ohje löytyy tekstistä muotti-kuvan alta)

* viimeistele kakku pursottamalla sulatettua suklaata kakun reunoille




Ja aukesihan se



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti