torstai 25. syyskuuta 2014

Porkkanasämpylät




Sateinen päivä on mainio päivä leipomiseen. Erityisen lohduttavalta tuntuu silloin uunista tulevat lämpimät, tuoksuvat sämpylät. Tällä kertaa leivoin porkkanasämpylöitä meidän 3-vuotiaan kanssa. Koristeluun me käytettiin kaapista löytyneitä siemeniä (Sallisen Salaattimix), jossa oli mm. auringonkukan-, kurpitsan- ja pinjansiemeniä sekä karpaloa. Periaatteessa mitkä tahansa syötävät siemenet sopii päälle. Meidän mielestä näistä tuli niin ihania, että pakko jakaa tämä ohje myös muille. Ja kuten yleensä, nämä maistuu parhaalle vielä hieman lämpiminä pelkän voin kanssa.






Ainekset:
(n. 25-30kpl)

5dl vettä
2dl kaurahiutaleita
1 pala hiivaa
2rkl öljyä
1,5tl suolaa
1tl sipulijauhetta
n. 2,5dl porkkanaraastetta
n. 7-8dl vehnäjauhoja


Koristeluun: 

siemeniä


Voiteluun: 

vettä/kananmunaa




*  kaada kulhoon kiehuvaa vettä, lisää kaurahiutaleet ja sekoita

*anna veden jäähtyä, sillä aikaa kuori ja raasta porkkanat

* kun vesi on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, lisää hiiva, sekoita

* lisää sekaan öljy, suola, sipulijauhe ja porkkanaraaste

* lisää vielä jauhot vähitellen, sekoita vispilällä ja lopuksi käsin

 (jauhojen määrä voi hieman vaihdella,
 joten kannattaa lisätä ne vähitellen taikinan koostumuksen mukaan)


* anna taikinan kohota liinan alla n. 30-45minuuttia



* leivo taikinasta sämpylöitä:

* pyöritä taikinasta palloja ja paina niitä kevyesti

* anna kohota pellillä liinan alla vielä n. 30 minuuttia



Matkalla uuniin. Millan 3v. oma tekele omalla rivillään.


* voitele sämpylät kevyesti lämpimällä vedellä ja ripottele päälle siemenet

* paista 225 n. 15-20 minuuttia








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti