keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Helppo päärynä-puolukkapiirakka



Mulle tuli lenkillä mieleen tälläinen päärynä-puolukkapiirakka. Ehkä hieman outoa haaveilla leivonnaisista lenkillä, mutta usein se tuntuu olevan päivän ainoa hetki, kun saa ajatella rauhassa. Ajettelin, että teen tämän superhelpon piirakan, vaikkapa jälkkäriksi joku päivä. Ja niin teinkin. Ja vaikeudesta vielä sen verran, että vaikeinta tässä ohjeessa on päärynän kuoriminen, eikä sekään taida kovin vaikaa olla?

Pohjaksi suunnittelin ensin muropohjaa, se ei kuitenkaan ole mikään mun erityinen suosikki. Etenkin siksi, että se murenee päälle. En myöskään ole löytänyt vielä mitään erikoisen hyvää, itsetehtyä, makeaa pohjaa, joten kävin kaupan pakastealtaalla. Sieltä löytyikin juuri sopiva Makea Piirakkapohja (Myllyn paras).

Haaveilin päärynän ja puolukan yhdistelmästä, jossa olisi lisäksi jotain vaniljavanukas-tyylistä täytettä. Vähän samanlaista kuin Omenahyväkkään vanukaspohja. Vähitellen idea kehittyi vähän eri suuntaan ja vanukkaan sijaan käytin päärynä-kinuskirahkaa, Lidlin vaniljakastiketta sekä kananmunaa. En ollut ihan varma, miten vaniljakastike kestää uunissa, mutta ihan hyvin se siellä pärjäsi. Maustoin seoksen vielä kevyesti kanelilla ja hienoksi jauhetulla kardemummalla. Kardemumma on ollut pitkään mun "Yök-en syö!"-listalla, mutta olen yrittänyt totutella sen makuun.

Valmis piirakka ei ole kauhean makea, johtuu varmaan osittain myös siitä, että mun puolukat oli sokeroimattomia. Lisättyä sokeria oli ainoastaan piirakan päällä, ripottelin päälle hieman sokeria ennen paistamista. Mun mielestä parasta tässä piirakassa oli, että päärynät oli juuri sopivan pehmeitä, ei mitään mössöä. Tarjoiluun kannattaa varata vaniljakastiketta tai hunajaa, joka oli meidän tyttöjen suosikki. Tai jos tykkää vielä makeammasta niin kinuskikastike toimii aivan loistavasti!



 



Ainekset:

Pohja: 

1 Makea piirakkapohja, Myllyn Paras (380g)


 Täyte: 

3 päärynää
n. 2dl puolukoita

1 prk (200g) päärynä-kinuskirahkaa
1,5 vaniljakastiketta
1 muna
n. 1/4 - 1/2 tl kanelia
 n. 1/4- 1/2tl jauhettua kardemummaa


Tarjoiluun: 

vanilja-/kinuskikastiketta






* anna pohjan sulaa huoneenlämpöiseksi, tai sulata se mikrossa

* painele pohja piirakkavuokaan





 * kuori päärynät, halkaise ne ja poista siemenet, pilko päärynät lohkoiksi





 * ripottele päälle puolukat




 * laita kulhoon rasva, vaniljakastike, muna ja mausteet, sekoita ja kaada piirakan päälle

* paista piirakkaa 200 asteessa n. 50 minuuttia tai kunnes pinta on kevyesti ruskistunut







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti