tiistai 14. lokakuuta 2014

Sokerimassa-sienet Halloween-kuppikakkuihin




Mä tykkään kaikenlaisesta näpertelystä. Ilmeisesti se on periytyvää, sillä myös lapset innoistui näistä. Jopa niin paljon, että näitä koristeita tehtiinkin sitten useana päivänä. Idea sokerimassa-sieniin tuli, kun suunnittelin koristeita Halloween-kuppikakkuihin. Halusin käyttää jotain, jonka voisi myös syödä (yllättävää). Irtokarkit tuntui liian helpolta vaihtoehdolta, vaikka niissäkin olisi kivoja sienikarkkeja. Päätin kokeilla miten sokerimassa ja marsipaani taipuu sieniksi.






Täytyy tunnustaa, että omasta mielestä näistä tuli aika söpöjä ja värikkäitä. Ainakin punaisista. Kärpässieni on siis edelleen yksi harvoista sienistä, jotka tunnistan varmasti ja kerrankin siitä oli jotain hyötyä. Ja taidettiin samalla luoda pari uutta lajiakin, mutta ei kai se haittaa. Mun mielestä nämä sienet saa ollakin vähän hassuja.







 Ja näinhän ne tehtiin.....




















Punaiset kärpäsienet:

punaista sokerimassaa/ marsipaania
valkoista sokerimassaa/ marsipaania
elintarvikeliimaa/ vettä
(sokerikuorrutetta)
coctail-tikkuja





Mustat sienet:

mustaa sokerimassaa/ marsipaania (tai lakua)
valkoista sokerimassaa/ marsipaania
pinkkiä sokerikuorrutetta
elintarvikeliimaa/ vettä
cocktail-tikkuja




Pinkit sienet:


valkoista sokerimassaa/ marsipaania
pinkkiä sokerimassaa/ marsipaania
pinkkiä sokerikuorrutetta
ruskeita strösseleitä
elintarvikeliimaa/ vettä
coctail-tikkuja





Kaikki sienet on tehty melkein samalla periaatteella, pinkissä on pientä eroa. Sienien koon voi päätellä aika hyvin coctail-tikun perusteella. Tikun toinen pää on lakin sisällä puolessa välissä. Kannattaa myös miettiä minkäkokoiset on sopivia kuppikakun päällä. Esimerkkikuvissa näkyy mustien sienten valmistus. Sieniin käytin pääasiassa sokerimassaa, mutta vaihtoehtoisesti myös marsipaani käy. Kaikissa sienissä lakkiosa on valkoisesta sokerimassasta tehty pallo. Ei haittaa, jos se ei ole ihan pyöreä, koska sitä muotoillaan vielä.


 



Mustiin ja punaisiin sieniin tulee päällinen sokerimassasta. Värillinen massa kaulitaan ohueksi levyksi. Levystä otetaan pienellä pyöreällä muotilla ympyröitä. Me käytettiin tyllan pyöreää päätä apuna. Mun pikku apuri pääsi tekemään tämän vaiheen, kuten kuvista näkyy.





Värillinen ympyrä kiinnitetään valkoisen palleron päälle. Sen saa paikoilleen aika hyvin painelemalla, tarvittaessa apuna voi käyttää elintarvikeliimaa tai pienen tipan vettä. Paina palloa keskeltä ja muotoile siitä sienen lakin mallinen. Tee näin mustien ja punaisten sienten kanssa. Pinkit sienet on kuorrutettu pinkillä sokerikuorrutteella, mutta se kannattaa tehdä vasta lopuksi eli tee niihin vain valkoinen pallo, joka muotoillaan lakiksi.



 



Kun lakit on muotoiltu, sieniin tehdään varret. Sokerimassasta pyöritellään pitkä, noin pikkusormen paksuinen pötkö (näkyy kuvassa yllä). Pötköstä leikataan pieniä paloja (näkyy kuvassa alla) ja ne muotoillaan varsiksi. Varsi saa olla ylhäältä hieman kapeampi, kuin sen alaosassa. Punaisissa sienissä on valkoinen varsi. Mustissa sienissä on musta varsi, jälkikäteen tuli mieleen, että tähän sopisi varmasti myös laku? Pinkissä sienissä on hieman valkoista ja pinkkiä sokerimassaa, jotka sekoitin vain kevysti eli varsi on periaatteessa kaksivärinen. Halutessaan pinkkeihin sieniin voi tehdä myös ihan valkoiset varret.






Lakit ja varret kiinnitetään toisiinsa coctail-tikulla. Lakin ja varren välissä voi käyttää pienen tipan elintarvikeliimaa tai sokerikuorrutetta. Tikku kannattaa työntää varovasti lakkiin, ettei se tule siitä läpi. Halutessaan tikun voi jättää poiskin, sillä osat voi liimata toisiinsa. Käytin tikkua lähinnä sen takia, että koriste on helppo kiinnittää kuppikakkuun.





Sienet kannattaa jättää hetkeksi kuivumaan pystyasentoon, jotta osat kiinnittyy kunnolla. Mulla oli tukitelineenä tuollainen levy, mutta mikä tahansa missä tikut pysyy pystyssä käy, esimerkiksi omena. Tässä vaiheessa pinkkiin sieniin pursotetaan päälle pinkkiä sokerikuorrutetta ja lisätään päälle strösselit.

Punaiset ja mustat sienet viimeistään täplillä. Punaisiin sieniin tein pieniä täpliä valkoisesta sokerimassasta, jotka kiinnitin kevyesti vedellä. Vaihtoehtoisesti valkoinen sokerikuorrute sopisi tähän tarkoitukseen. Mustiin sieniin on käytetty pinkkiä sokerikuorrutetta.





Kun sienien osat on kiinnittyneet ja koristelut kuivuneet, sienet lisätään kuppikakkujen päälle. Lisäsin kuppikakun päälle vihreää sokerimassaa, mutta myös vihreä pursotus sopii hyvin. Tikut painetaan kevyesti kakkuun, sienet saattaa hajota, jos painaa liian kovaa. Mikäli tikku on liian pitkä, kuten alakuvassa pinkissä sienessä, sitä kannattaa leikata, jottei tikku jää näkyviin. Kuvassa näkyvän kuppikakun ohjee löytyy täältä.


Kukkuu! Valmista tuli!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti