sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Puolukka-jäädyke




Syksyinen jälkkäri maistuu puolukoilta ja piparilta. Olin suunnitellut tekeväni puolukoista jotain mulle uutta ja tällä kertaa siitä tuli jäädyke. Idea syntyi, kun näin kaupassa piparkakun makuista rahkaa (ihanaa!). Kirpeät puolukat tarvii jotain makeaa ja piparkakku-rahka sopi siihen tarkoitukseen tosi hyvin. Kuten myös kinuski, joka makeuttaa kokonaisuuden. Kinuskikastiketta voi tietty ostaa myös valmiina, mutta halusin kokeilla maitotiivisteestä tehtyä kinuskia. Ihan hyvä idea, mutta hidasta. Ja jotenkin silti tykkään enemmän perinteisestä (ja nopeasta) kerma-sokerikinuskista.

Käytin jäädykkeeseen sokeroimattomia puolukoita n. 4 dl. Reilu puolet niistä soseutin sauvasekoittimella ja loput laitoin kokonaisina. Makeutta kannattaa tarkistaa pariin kertaan ja tarvittaessa lisätä sokeria. Vaniljakastike ja rahka ovat itsessään jo makeita eikä liian makeaa kannata tehdä, sillä päälle tuleva kinuski makeuttaa lisää. Pohjaksi tulevat piparkakut voi halutessaan jättää pois, mutta syödessä ne tuntui ja maistui aika kivalle. Mä käytin tosi ohuita piparkakkuja, mutta varmasti myös paksummat käy tähän tarkoitukseen.

Mä tein oman jäädykkeen n. 1 litran vetoiseen kakkuvuokaan, jonka kelmutin. Ilman kelmua pinnasta saisi tietty tasaisemman, mun pelko oli lähinnä, että herkku jää vuokaan kiinni. Kannattaa käyttää ihan oikeaa jäädykevuokaa mikäli sellaisen omistaa (täytyykin lisätä ostoslistalle).





Ainekset:


Jäädyke:

1prk (200g) Piparkakku rahkaa
2dl vaniljakastiketta
4dl puolukoita
1/2dl sokeria
7-8 piparkakkua


Koristeluun: 

1prk (397g) makeutettua maitotiivistettä
n. 1dl puolukoita
2-3 piparkakkua




*tee jäädyke:

* vatkaa vaniljakastike vaahdoksi, lisää rahka ja sekoita tasaiseksi

* soseuta puolukat, osan voi myös jättää kokonaisiksi

* lisää sokeri puolukoihin

* lisää puolukat rahkaseokseen, sekoita ja tarkista makeus

* kaada seos n. 1 litran vetoiseen (kakku)vuokaan 
(vuokan voi halutessaan kelmuttaa sisältä, jolloin jäädyke on helpompi irrottaa vuokasta)

* tasoita pinta lusikalla ja asettele päälle pipareita

* kelmuta/ peitä päällinen hyvin

* laita pakastimeen, anna olla n. 3-4 tuntia tai yön yli



* keitä kinuski:

* poista maitotiivistepurkista etiketti ja laita avaamaton purkki
 kattilaan kiehumaan kuumaan veteen, 
anna kiehua n. 1h 30 min

 * kaada vesi pois kattilasta ja anna purkin hetken jäähtyä ennen avaamista

* sekoittele purkin sisältö hyvin ja kaada tarjoiluastiaan



* ota jäädyke pakastimesta n. 20min ennen tarjoilua, jotta se ehtii vähän pehmetä

* kumoa jäädyke tarjoilualustalle, pohjaa voi hetkeksi kastaa kuumaan veteen,
 jolloin jäädyke lähtee paremmin irti vuokasta

* koristele jäädyke:

* kaada päälle osa kinuskista 

* viimeistele puolukoilla ja murskaa piparia päälle

* tarjoile kinuskikastikkeen kanssa








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti