Lapset toivoi kovasti Halloween-juhlia, joten niinpä ne sitten pidettiin. Ajankohta on sopiva muutenkin juhlintaan, sillä samalle viikonlopulle sattui Amandan nimpparit ja miehen synttärit. Kaikki saivat toivoa, mitä tarjottavaa haluaisivat juhliin. Millan toiveena oli kuppikakut ja Amandalla kakkutikkarit. Miehen toiveena oli suolaiset leivonnaiset, joita oli tällä kertaa nakkisormet ja jauhelihapiirakka. Itse halusin vielä tehdä Hämähäkki-kakun ja hämähäkki-keksejä. Pöytä taisi olla aika täysi tälläkin kertaa. Vieraat pääsivät lähtemään mukanaan ähky tai sokerihumala. Eli aivan onnistuneet juhlat.
Kuppikakut
Kuppikakkujen koristeeksi teimme jo aiemmin pieniä sieniä sokerimassasta. Säilytin sienet tiiviissä rasiassa, joten ne säilyivät pehmeinä ja syömäkelpoisina juhlaan asti. Kuppikakuissa käytin Marianne-karkkeja ja söpöt Halloween-vuokat löysin Ikeasta. Kuppikakkujen päällä on vihreällä elintarvikevärillä värjättyä tuorejuusto-kuorrutetta. Tarkempi ohje löytyy alempaa.
Ainekset:
n. 35-37kpl
Pohja:
1,5dl sokeria
110g rasvaa
2 kananmunaa
2dl vehnäjauhoja
1,5rkl kaakaojauhetta
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
100g Marianne-rouhetta
Kuorrute:
200g tuorejuustoa
100g rasvaa
n 1dl tomusokeria
vihreää elintarvikeväriä
Koristelu:
sokerimassa-sieniä
* vatkaa sokeri ja rasva vaahdoksi, lisää munat yksitellen, vatkaa tasaiseksi
* sekoita kaakaojauhe, jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään,
lisää ne rasvaseokseen, sekoita hyvin
* lopuksi lisää taikinaa Marianne-rouhe
(käytä valmista rouhetta tai pilko Marianne-karkkeja)
* lusikoi taikinaa (n. ruokalusikallinen) pieniin paperivuokiin
* paista 200 asteessa n. 20-25 minuuttia
* anna jäähtyä ennen kuorruttamista
* tee kuorrute:
* laita kaikki kuorrutteen aineet kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi,
tuorejuusto kannattaa ottaa huoneenlämpöön hetki ennen käyttöä,
jottei se jää paakkuiseksi
* laita kuorrute pussiin ja käytä ns. ruohotyllaa
* pursota kuorrutetta kuppikakkujen päälle
* viimeistele kuppikakut sienikoristeilla
Ikeasta löytyi tänä vuonna muuten reilusti Halloween aiheista tavaraa, mm. kertakäyttöastioita, pöytäliinakangasta ja koristeita. Mikä loistava tekosyy käydä Ikeassa!
* vatkaa sokeri ja rasva vaahdoksi, lisää munat yksitellen, vatkaa tasaiseksi
* sekoita kaakaojauhe, jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään,
lisää ne rasvaseokseen, sekoita hyvin
* lopuksi lisää taikinaa Marianne-rouhe
(käytä valmista rouhetta tai pilko Marianne-karkkeja)
* lusikoi taikinaa (n. ruokalusikallinen) pieniin paperivuokiin
* paista 200 asteessa n. 20-25 minuuttia
* anna jäähtyä ennen kuorruttamista
* tee kuorrute:
* laita kaikki kuorrutteen aineet kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi,
tuorejuusto kannattaa ottaa huoneenlämpöön hetki ennen käyttöä,
jottei se jää paakkuiseksi
* laita kuorrute pussiin ja käytä ns. ruohotyllaa
Ruohotylla |
* pursota kuorrutetta kuppikakkujen päälle
* viimeistele kuppikakut sienikoristeilla
Ikeasta löytyi tänä vuonna muuten reilusti Halloween aiheista tavaraa, mm. kertakäyttöastioita, pöytäliinakangasta ja koristeita. Mikä loistava tekosyy käydä Ikeassa!
Kuppi ilman kakkua |
Kakkutikkarit
Amandan toiveena oli nämä kakkutikkarit. Vaikka tykkään leipoa, nämä herkut saa aina mun hermot kireälle. Amanda onneksi osallistui hyvin tähän operaatioon. Yleensä mulla on näissä ongelmana taikinamassan koostumus tai itse kuorruttaminen tai jopa molemmat. Tällä kertaa massa onnistui hyvin, mutta kuorruttamisessa meni aivan älyttömän kauan. Meidän kakku-mörköt on todellakin hieman huvittavan näköisiä ja tajuttoman makeita, mutta sopivat hyvin Halloween-teemaan. Näitä ei sitten tehdäkään ainakaa pariin (kymmeneen) vuoteen, toivottavasti.
Ainekset:
n. 25-30kpl
Kakkupohja:
4 kananmunaa
2dl sokeria
1,5dl vehnäjauhoja
0,5dl perunajauhoja
2tl leivinjauhetta
Tikkaritaikinaan tulee lisäksi:
200g appelsiinituorejuustoa
1dl tomusokeria
60g voita
100g Fazerina-suklaata
Kuorrute:
valkosuklaata
maitosuklaata
nompparelleja
* tee ensin kakkupohja:
* vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi
* sekoita jauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään,
lisää varovasti sekoitellen munavaahtoon
* kaada taikina pellille leivinpaperin päälle
* paista 175 asteessa n. 8-10 minuuttia
* kumoa paistunut pohja puhtaalle leivinpaperille ja anna jäähtyä
* tee tikkaritaikina:
* laita kulhoon tuorejuusto, tomusokeri, pehmeä voi ja sulatettu suklaa, sekoita hyvin
* murenna sekaan kakkupohja
* sekoita taikina hyvin käsin tai vatkaimella
* tee tikkarit:
nompparelleja
* tee ensin kakkupohja:
* vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi
* sekoita jauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään,
lisää varovasti sekoitellen munavaahtoon
* kaada taikina pellille leivinpaperin päälle
* paista 175 asteessa n. 8-10 minuuttia
* kumoa paistunut pohja puhtaalle leivinpaperille ja anna jäähtyä
* tee tikkaritaikina:
* laita kulhoon tuorejuusto, tomusokeri, pehmeä voi ja sulatettu suklaa, sekoita hyvin
* murenna sekaan kakkupohja
* sekoita taikina hyvin käsin tai vatkaimella
* tee tikkarit:
* pyörittele taikinasta pieniä palloja
* me tehtiin "mörköjä" joten me muotoiltiin palloista hieman pötkyläisempiä
* laita pallerot/pötkylät kylmään jääkaappiin tai jopa pakastimeen n. puoleksi tunniksi
* kuorruta tikkarit
* sulata suklaa
* kasta tikun toinen pää kevyesti suklaaseen ja paina se sitten kakkupalleroon,
näin taikina pysyy paikoillaan ehkä vähän paremmin
* upota kakkutikkari sulaan suklaaseen tai lusikoi suklaa päälle
* lisää tikkareille nompparelleista silmät (ja nenä)
* laita tikkari kuivimaan pystyasentoon
Nakkisormet
Nakkisormia on tullut tehtyä ennenkin, mutta tällä kertaa käytin tortillalevyjä voitaikinan sijaan. Lopputulos oli huomattavasti kevyempi ja herkullisempi näin. Tortillarulla kiinnittyy hyvin juustoraasteen ansiosta. Kynnen saa tehtyä esimerkiksi ketsupilla tai vaikka mantelilastulla. Yllättävän moni tuntuu inhoavan ketsuppia. Nämä sormet maistuvat hyvin niin lapsille, kuin aikuisillekin.
Ainekset:
nakkeja
tortillalevyjä
juustoraastetta
ketsuppia
(salsaa)
* puolita nakit
* leikkaa tortillalevyistä n. 2-3cm levyisiä suikaleita
* laita tortillasuikaleiden päälle ripaus juustoraastetta ja nakin puolikas,
rullaa rullaksi ja laita valmiit nakkisormet pellille
* nakkisormiin saan enemmän makua, kun juustoraasteen lisäksi väliin laittaa myös
vähän ketsuppia tai salsakastiketta
* paista 200 asteisessa uunissa n. 5-10 minuuttia,
kunnes nakkisormet on lämpimiä ja juustoraaste sulanut
* nakkisormiin saa tehtyä kynnet tipalla ketsuppia tai vaikkapa mantelilastulla
* tarjoa lämpiminä
* tarjoa lämpiminä
Isännän nakkisormet |
Muuta pientä syötävää
Juhlissa lapset ei usein malta istua syömässä, (ei ainakaan meidän) vaan haluavat jotain pientä syötävää. Niinpä pöydässä oli myös erilaisia naksuja, karkkeja ja pähkinöitä. Hyvin maistuivat myös Halloween-suukot, joita löytyi Lidlistä.
Kaikki pienet herkut samassa |
Kakkutikkarien tarjoilualustana käytetään usein kannua/lasia, jossa on pohjalla sokeria. Mä päädyin käyttämään foliolla päällystettyä kaalin puolikasta. Porasin porakoneella kaaliin tikkujen kokoisia reikiä, joihin kakkutikkarit sai pysymään pystyssä. Sokerimassasta tehtyjä sieniä tuli tehtyä aika paljon, joten niitä riitti vielä kaalin koristeluun. Lisäksi käytin muovisia hämähäkkejä, joita löytyikin reilusti ympäri kotia.
"Ja siellä kaikilla oli nii-in mu-ka-vaa... "
Kokonaisuudessaan aika hauskat lapsille suunnatut juhlat. Tarkoituksena oli, ettei juhlista tehdä liian pelottavia, koska mukana oli pieniäkin vieraita. Tässä vielä muutama kuva kukkakoristeista. Alakuvan koristekimpusta tuli aika kiva sekoitus. Kimpussa oli mukana isältä saatua vehnää ja miehen äidin antamia oransseja kukkia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti