tiistai 23. heinäkuuta 2013

Hei, me juhlitaan ja muita mukavia muistoja.

Elämäni kakkuina

Tässä muutamia kuvia kakuista ja muista herkuista joita on tullut tehtyä vuosien aikana, mutta tarkempia ohjeita en ole välttämättä sitten säilyttänyt. Varhaisimmat leipomismuistot liittyy äidin ja mummon leipomiseen, myöhemmin "leipurin apurina" olemiseen ja sitten itsenäiseen leipomiseen. Yhdessä leipominen oli tosi kivaa ja opettavaista: uusia makuja ja entäs ne tuoksut, kun herkut paistui uunissa! Ja silti se raaka taikina on ihan parasta. Myöhemmin oma leipominen on välillä mennyt yrityksen ja erehdyksen kautta, mutta harjoitus tekee mestarin, eikö? Ja kummasti niitä uusia ideoita syntyy, mitä enemmän leipoo. Leipomista ja uusien reseptien kokeilua on helpottanut se, että tietyt asiat on oppinut jo kotona ja kummasti ne herkut on aina hävinnyt parempiin suihin.

Yksikin onnistunut herkku on saanut jatkamaan ja sen ilon haluan jakaa blogissani.

Äidille

Tässä on varmaan yksi ensimmäisiä marsipaani päällysteisiä kakuista. Tälläisellä kakulla juhlittiin äitiäni äitienpäivänä joskus 2005 tai 2006? Täyte on unohtunut jo aikoja sitten, mutta itse kakku taisi herättää sisäisen marttani ja siitä se leipomisinnostus sitten lähti. Kakku on koristeltu sivulta ja päältä pienillä suklaanameilla ja sokerihelmillä.




Yo-juhlaa

Pikkuveljen yo-juhliin tehty marsipaanipäällysteinen kakku vuonna 2009. Näyttäisipä pöydässä olevan myös ylioppilas-pipareita. Kakun välissä oli vadelmahilloa, rahkaa ja kermavaahtoa. Kakku tehty charlotte-kakun tyyliin, eli kääretortusta on leikattu siivuja ja koottu kulhoon ja jätetty yöksi muotoutumaan. Kääretorttusiivujen välissä oli täytteenä vielä kermapersikkamoussea. Koristelut on vihreästä marsipaanista, Dr. Oetkerin koristelugeelillä. Lisäksi pienet punaiset "kukat" nompparelleja. Ja pitäähän se lakki olla mukana. Kakkua katsellessa tuleekin jo lisää ideoita koristelugeelin käytöstä, ehkä sitten jossain vaiheessa saadaan uusiakin kuvia.






*****

Minni-fanin kakku


Vanhempi tyttäreni oli 2-3-vuotiaana suuri Minni Hiiri-fani, joten 3-vuotis synttärikakkukin piti olla sen mukainen. Kakkupohja oli suklainen ja välissä oli kuningatarsosetta ja valkosuklaamoussea. Kakun päällä on kermavaahtoa ja reunoilla karkkimurskaa. Minnin naama on tehty marsipaanista ja mustat osat lakritsitoffeesta. Ehkä olisi vielä vaatinut vähän hienosäätöä tuo naama :)




Elämäni prinsessana

Synttärikakku ja lahja samassa. Päätimme antaa lahjaksi barbin, joten kehittelin ideaa barbi-kakusta. Pitkällisen pohdinnan, suunnittelun ja netin tutkiskelun jälkeen kakun toteutus tuntui jopa mahdolliselta.
Kakkupohjana oli puolet suklaista ja puolet tavallista kakkutaikinaa. Itse kakun täytteestä ei ole enää minkäänlaista muistikuvaa, mutta kakku oli kuitenkin yön yli jääkaapissa muotoutumassa, jotta mekon helmasta tuli oikean muotoinen.

Varsinainen ongelma tuli itse juhlapäivänä, kun huomasin, että kakku onkin liian matala nukkeen nähden. Barbin jalkoja ei saanut taivutettua, vaan itse kakkua piti rakentaa ylöspäin. Lopulta kakku ja barbi sopivat toisilleen, mutta barbi jäi kuitenkin aavistuksen verran takakenoon ja näytti kuin barbi olisi raskaana.

Mekko on kuorrutettu valkoisella ja vaaleanpunaisella kermavaahdolla ja pienillä sokerihelmillä. Mekon yläosassa päädyin käyttämään tavallista foliota ja folion toisen reunan sai kätevästi piiloon kerman alle. Loppu hyvin kaikki hyvin, onneksi oli vielä suuri jääkaappi, että kakun sai kylmään. Synttärisankarin ilme oli näkemisen arvoinen ja siitä lähtien tätä kakkua onkin toivottu joka vuosi. Palataan asiaan aikaisintaan siinä vaiheessa, kun nuorempi tytär joskus tahtonee prinsessakakun.



Pal-jon On-ne-a vaan!



Synttäreitä on kiva juhlia. Siitäkin huolimatta, että mieheni Samin suu taitaa olla tuohesta tehty, innostun usein leipomaan makeita herkkuja. Täytyy kuitenkin muistaa suunnitelma B (jos Sami ei syö kakkua, kuka sen syö? minä?) eli tehdään pieni kakku. Pieni kakku, suuri ilo :) Välissä taisi olla minttusuklaata, kermaa ja päärynäsosetta, eikä muuten jäänyt syömättä tällä kertaa.

Minikakku 34-vuotiaalle


Halloween


Seuraavana vuonna Samin synttäreitä vietettiin Halloween tyyliin. Suuret juhlat oli yllätys, tai ainakin Samille. Päivänsankari oli varautunut vain pariin vieraaseen ja ihmetteli jälkikäteen, että mitenköhän näitä vieraita tulikin näin paljon. Hieman ahdasta oli, mutta hauskaa. Tarjolla oli mm. Paholaisen suklaakakkua, hämähäkki-muffinsseja ja nakkisormi-kääryleitä. Lisäksi lasten kanssa askarreltiin lepakoita ja koristeltiin koti hämähäkeillä (muovisilla), ilmapalloilla ja muilla halloween koristeilla.
Kuvassa vasemmalla tarjottimella nakkisormet



Nakkisormet:

voitaikinaa
nakkeja, mielellään maustettuja, esim. pippurinakkeja 
+ Voiteluun kananmunaa

* Voitaikinasta leikataan pitkiä suikaleita. Voitele suikaleen reunat kananmunalla, jotta se pysyy paremmin paikallaan. Suikale pyöritetään nakin ympärille, mutta nakista jätetään toinen pää näkyviin ns. sormen pää. Sormen kynneksi voi laittaa esim. kuoritun mantelin, mutta itse en niitä laittanut. Lopuksi rulla voidellaan kananmunalla ja paistetaan. Tarjoilu vaiheessa päälle voi laittaa ketsuppia, jos haluaa.
* Nakkien määrä riippuu, miten pitkiä sormia haluaa ja miten paljon haluaa nakin näkyvän.


*****



Hämähäkin muffinssit


Hämähäkin muffinssit:

1 annos herkkumuffinssi taikinaa eli

1 1/2 dl sokeria
115g rasvaa
2 kananmunaa
2dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

+ lakritsisuklaata tai lakritsitoffeeta

 Päällys: 
* Valmista lakritsikastiketta (esim. Pirkan)
TAI 
lakritsitoffeesta ja kuohukermasta keitettyä kastiketta
(esim. kick-patukoita 6 kpl ja 1/2 dl kuohukermaa)
+
* Tomusokeria ja vettä verkkoa varten


* Annostele valmis taikina muffinssivuokiin, 
lisää jokaiseen vuokaan pieni pala (2x2cm) lakritsisuklaata.
 Paista. Syödessä sisältä löytyy pehmeä yllätys. 

*Kuorruta valmiit jäähtyneet muffinssit lakritsikastikkeella, anna jähmettyä. 
Koristele tomusokeri-vesi seoksella päälle hämähäkin seitti.


*****

Suklaistakin suklaisempi kakku oli todella tuhtia tavaraa. Taikinaan tuli muscovadosokeria, josta tuli kivan lakritsinen vivahde. Kakun välissä oli, yllätys yllätys, suklaakuorrute. Laitoin lisäksi vähän omenahillo tasoittamaan makua. Päällä on samaa suklaakuorrutetta. Reunoilla on haamuja sokerimassasta ja tuo örkki, joka kovasti yrittää esittää hämähäkkiä, on kaakaolla värjättyä sokerimassa. Voin vielä lisätä, että erittäin riittoisa kakku, mutta suklaan ystävän unelma.

Paholaisen suklaakakku






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti