keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Leivon, leivon pullaa


Oman äidin leipomat pullat on herkullisia, mun pullien leipominen on lähinnä vielä harjoittelua siihen verrattuna. Olen kuitenkin tykästynyt tähän ohjeeseen, jonka löysin pari vuotta sitten Pirkan ruokalehdestä, alkuperäinen nimi on Luumusydämet, mutta toimii hyvin ilman sitä luumuakin, ihan peruspullana. Ohje on tässä kaksinkertaisena eli 0.5litran taikina. Sen kerran kun innostuu pullia leipomaan, on kiva ettei taikina lopu heti kesken. Ohjeessa on kardemumma sulkeissa, koska en itse siitä  oikein tykkää, enkä sitä aina laita, vaikka kyllähän se pullaan kuuluu. Myös jauhojen kanssa kannattaa seurata miltä taikina näyttää ja tuntuu. Täytyy tunnustaa etten ikinä mittaa jauhoja tarkasti, vaan teen aina pullan käsituntumalla, taikina irtoo hyvin kulhon reunoista kun on sopivaa. Mieluummin siis vähän löysää taikinaa, kuin liian paksua.



Peruspullat:

5dl maitoa
50g hiivaa
2dl sokeria
2 kananmunaa
1,5tl suolaa
(1-2tl kardemummaa)
reilu 1kg vehnäjauhoja
200g voita


Lasten mielestä kaikkein kivointa taitaa olla pullan leipominen, tai no, rusinoiden työntäminen pullataikinaan. Rusinaa pullalla, kiitos!



Pullataikinasta saa tietysti helposti munkkejakin, mutta välillä on kiva mennä vähän oikotietä. Meidän vappumukit on jo pariin kertaan tehty ihan kaupan pakastemunkeista. Uunissa paistettavista munkeista tulee ihana tuoksu, ilman rasvankäryä. Munkit on helppo kuorruttaa vesi-tomusokeriseoksella. Tässä kuorrute on värjätty mustikalla ja pinnalla vielä nonpparelleja. Onnistuu helposti myös lasten kanssa.


 Munkkijuhlaa vappuna





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti