keskiviikko 7. elokuuta 2013

Kuinka valloittaa suklaasydän?



Suklaata


Mun yksi ehdoton suosikki on suklaa, erityisesti Da Capo-karkit. Ne on myös yllättävän riittoisia, koska kukaan muu meillä ei syö niitä. Nykyään pahimpaan makeanhimoon riittää ihan pari palaa tummaa suklaata, toista se oli joskus nuorena, kun makeanhimo oli loputon. No kuitenkin, tumma suklaa sopii täydellisesti leipomiseen, koska siitä tulee paljon makua. Kokeilin joskus käyttää myös maitosuklaata, mm. Fazerin sinistä, mutta maku jäi aika laimeaksi. Tumma suklaa ja tumma kaakaojauhe toimii aina ja siksi niitä löytyykin aina kaapista, öh, ihan leipomista varten tietysti. Seuraavaksi täytyykin varmaan kehitellä jotain Da Capo-leivonnaisia.

Mulla on myös tapana tehdä juhliin vähän liikaa kaikkea, koska aina löytyy ihania uusia ohjeita, joita on pakko kokeilla. Kaikkia hyviäkään ohjeita ei sitten tule aina laitettua talteen ja osa menee kertakokeilun jälkeen roskiin. Suklaiset ohjeet houkuttelevat kaikkein eniten ja niitä kokeilen aika paljon. Tähän tulokseen tulivat myös mun koemaistajat, jotka tuntuvat olevan aika kyllästyneitä suklaaseen. Tässä on kuitenkin muutama suklainen herkku, jotka toimii aina (ei tarvitse koemaistaa, vaan pääsee suoraan pöytään).

Suklaasydän viime ystävänpäivältä.

Helpot muffinssit


Lasten kanssa helpointa leivottavaa ja syötävää on muffinssit. Ja koristelu vasta onkin kaikkien lempipuuhaa. Kuorrutukseen käy esim. vesi-tomusokeriseos tai sulatettu suklaa, viimeistelyyn sopii nompparellit, pähkinä- tai karkkirouhe. Herkkumuffinssi-ohje on vuosia sitten löydetty jostain lasten leivontakirjasta, onnistuu joka kerta ja on helppo tehdä lasten kanssa. Ohjetta pystyy muuntelemaan moneen suuntaan ja suklaan voi halutessaan jättää poiskin, vaikkakin parhaat muffinssit tulee suklaarouheella.





Herkkumuffinssit:

 1,5 dl sokeria
115g rasvaa
2 kananmunaa
2dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

+

1/2 - 1 levy taloussuklaata rouheena
TAI
100g rusinoita
TAI
3dl mustikoita
TAI
2rkl tummaa kaakaojauhetta

lisäksi muffinssivuokia

* yhdestä annoksesta tulee noin pellillinen muffinsseja




*****


Mokkaa ja suklaata


Tämä herkku oli ihan parasta lapsena ja täytyy myöntää, että maistuu kyllä hyvälle vielä aikuisenakin. Äiti joskus laittoi päälle kookoshiutaleita, mutta koska ne kuuluu mun inhokkilistalle nro 1, en ikinä, ikinä itse käytä kookosta. Nompparellit sitä paitsi toimii aina. Kuva on vähän epätarkka, mutta tällä ohjeella taikinasta tulee uskomattoman pehmeää ja suussa sulavaa.






Mokkapalat äidin tapaan: 


Pohja:
5 munaa
4dl sokeria
2dl (kuumaa) vettä
200g rasvaa
4dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
1d leivinjauhetta
4rkl kaakaojauhetta

 Kuorrute:
75g rasvaa
2rkl kaakaojauhetta
2tl pikakahvijauhetta
1 1/2rkl vettä
2  1/2dl tomusokeria

Koristeluun: 
Nompparelleja

*Ohjeesta tulee pellillinen

*****

Suklaasuun lakkakääretorttu

 

Päätin kokeilla Valion suklaakermaa ja huomasin purkin kyljessä ohjeen. Pakkohan sitä oli kokeilla näin lakka-aikaan, etenkin kun satuin saamaan purkillisen lakkahilloa. Pohjasta tein oman version eli en käyttänyt kermapurkin ohjetta siihen. Mulla pohjana on oikeestaan perussuklaapohja. Välissä suklaakermaa ja sitten sitä lakkahilloa, päälle tein vielä sulatetusta suklaasta raitoja, mutta se ei ehkä oikein näy tuossa kuvassa? Kannattaa kuitenkin kokeilla, sillä suklaa ja lakka yhdessä toimii!





Suklaasuun lakkakääretorttu:

Pohja: 
 5 munaa
2dl sokeria
1,5dl perunajauhoja
1dl vehnäjauhoja
3rkl kaakaojauhetta
2tl leivinjauhetta


Täyte: 
n. 3dl lakkahillo
(tai tuoreita lakkoja)
1prk (2,5dl) Valion suklaakermaa

Kuorrutus:
Tummaa suklaata sulana




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti