keskiviikko 7. elokuuta 2013

Kermakakut

 

Ei juhlaa ilman kakkua

Meillä leivottiin kotona aina kakkua (ja pullia) juhliin, oli kyseessä sitten nimpparit, synttärit tai muut isommat juhlat. Mummolla oli omat hienot työkalut ja tyylit kakun koristeluun. Äidin kanssa käytettiin usein simppeliä tyyliä ja karkkeja, mutta herkullisia oli kummankin kakut. Muutama kermakakku on siis tullut tehtyä ja nähtyä ja varmaankin myös syötyä. Nykyään kermakakut tuntuu kyllä ehkä vähän vanhanaikaisilta, mutta niitä on silti kiva tehdä. Ja edelleenkin ole sitä mieltä, että juhlasta puuttuu puolet, jos ei ole kakkua.

Tyttövauvan kermakakku tammikuulta 2011.

Kermaa  ja perhosia


Pikkuneidin perhoskakku osa 2. Varsin kermainen tuttavuus, etten sanoisi. Kakun välissä oli itsetehtyä kinuski-kermaa ja mangososetta ja päälläkin vielä hulppea kerros kermavaahtoa. No, ei se mitään, omalle isälle maistui, kun "kermaa ei kuulemma voi koskaan olla liikaa".  Koristeeksi päivänsankari halusi perhosia ja perhoset tein sitten sokerimassasta perhosmuotilla edellisenä päivänä ja jätin yöksi kuivumaan lentoasentoon. Kyllähän niitä perhosia olisi voinut vielä viimeistellä muutenkin kuin sokerihelmillä. Noh, ensi kerralla sitten. Kukat on tehty myös sokerimassasta. Jälkikäteen harmitti, kun kakun värimaailma jäi jotenkin tylsäksi.



Kermainen perhoskakku


 Kermainen perhoskakku:

Pohja:

5 kananmunaa
2,5dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
2tl leivinjauhetta 

Kostutukseen:
appelsiinimehua

Täyte:
Mangososetta, 
esim. 2-3 prk Piltti mangososetta (á 125g)

  + 

Kinuskikermaa,  
Voi tehdä monella tavalla:

Esimerkki 1
Vatkaa kermaa (4dl) vaahdoksi ja lisää siihen valmista kinuskikastiketta (n.1,5dl) 


Esimerkki 2
Tee itse kinuski ja vatkaa se kermavaahtoon, näin mä tein, kun piti tätäkin kokeilla:


Vatkaa 4dl vispikermaa vaahdoksi, laita kylmään. Ja sitten tee kinuskia

Kinuskiin:
2dl KUOHUkermaa
2dl fariinisokeria
 

-> keitä max. 10min (älä keitä liian pitkään,
ekan kerran keitin liikaa,
eikä sitten lähtenyt enää kattilasta jäähdyttyään)

-> jäähdytä kinuski hyvin

-> vatkaa kinuski sähkövatkaimella tasaiseksi

-> vatkaa kinuskiseos valmiin kermavaahdon sekaan

Kuorrute ja koristeet: 

4-5dl vispikermaa (riippuu miten paljon käyttää reunojen koristeluun)
sokerimassaa
sokerihelmiä

 

 *****

 

 Über-söpöä ja ylimakeaa eli prinsessan kakkua.


Olin ostanut tämän kakkukuvan jo alkuvuonna ja suunnittelin käyttäväni sitä ihan toiseen kakkuun, mutta jostain syystä se jäi kuitenkin käyttämättä.  Löysin kuvan kaapistani vähän ennen omia synttäreitäni, joten tästä tulikin sitten minun synttärikakku. Kakkukuvan käyttö jännitti etukäteen, mutta se oli yllättävän helppoa. Aivan loistava vaihtoehto helppoon ja näyttävään koristeluun.Aion kyllä jatkossakin turvautua kakkukuvaan, vaikkei se oikein miltään maistukaan.

Tein suklaisen kakkupohjan ja täytin sen. Täytetty kakku oli yön jääkaapissa ja aamulla kuorrutin kakun päällisen kevyesti vispikermalla. Kerman päälle silitin kuvan kevyesti käsillä, sitten kakku pääsi taas viilentymään. Luin jostain, että kuva saisi olla kakun päällä n. 5 tuntia ennen tarjoilua, jotta se kiinnittyisi hyvin. Niinpä sitten n. 5 tunnin kuluttua viimeistelin kakun eli kuorrutin kakun reunat ja tein päälle kermaruusukkeita. Kakku oli aika makeaa omaan makuun, joten tuosta ohjeesta kannattaa vähentää Daim-suklaan määrää tai korvata vadelmahillo esimerkiksi tuoreilla vadelmilla.




Kaikkien prinsessojen-kakku:

Pohja:

Perussuklaapohja

tämäkin ohje löytyy myös tuolta marsipaani- ja
sokerimassakakut osiosta, mutta
 laitan sen vielä tähän uudelleen.


5 kananmunaa
2,5dl sokeria
1 ja 3/4 (1,75)dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1/2dl tummaa kaakaojauhetta
2tl leivinjauhetta  
Täyte:

4dl vispikermaa
1prk (200g) vaniljarahkaa
n. 200g Daim-rouhetta
3-4 dl vadelmahilloa
4 liivatelehteä
2tl vaniljasokeria
2rkl vadelmamehua (liivatteen sekaan)

 Kostutukseen:
vadelmamehua

Kuorrute ja koristelu:
Prinsessa-kakkukuva
(saa ainakin isoimmista ruokakaupoista)
2,5 dl kermaa
sokerihelmiä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti