torstai 29. elokuuta 2013

Pulleroita, palleroita ja hilloa


Pullan leipomiseen tarvitaan aina oma fiilis, että sitä jaksaa aloittaa, ainakin mulla. Vaikka se loppujen lopuksi onkin aika kivaa, se on myös sotkuista ja vie paljon aikaa. Joka välissä saa odotella josko se taikina kohoaa ja mitähän tästä tällä kertaa tulee. Harvoin tulee sellanen pullafiilis, mutta sitten kun se tulee niin pakko leipoa pullia. Meidän tytöt on kyllä innokkaita pullan leipojia. Tällä kertaa tehtiin taikina yhdessä siten, että kumpikin tyttö sai mielekkäitä tehtäviä. Vanhempi tyttö sai murentaa hiivan, jauhaa kardemumman (tosi, tosi hienoksi) ja sekoittaa taikinaa vispilällä. Pienemmän kanssa harjoiteltiin tällä kertaa itse kananmunan rikkomista. Kun kaikki ainekset oli kulhossa, peiteltiin taikina pyyhkeen alle "nukkumaan" ja kasvamaan. Täytyy tunnustaa, että harvoin taikina onnistuu niin hyvin kuin tällä kertaa, kun oli useammat kädet mukana.




Karviaiset


 Karviaishillo:

1kg (punaisia) karviaisia
500g hillosokeria

* kannat leikataan pois,
 karviaiset pestään ja
 soseutetaan sauvasekottimella.
Keitetään n .15min,
vaahto kuoritaan välillä pois.

Karviaiskierteet

Tein viime viikolla karviaishilloa, ihan kokeilu mielellä. Hillosta tulikin yllättävän hyvää, sitten piti tietysti kokeilla mihin kaikkeen se sopii. Testasin hilloa mm. leipäjuuston kanssa - toimii, paahtoleivän päällä - toimii, ja sitten ihan sellaisenaan, nam! Hillopullat on usein hyviä, joten ajattelin kokeilla toimisiko karviaishillo pullien välissä. Tein siis tyttöjen kanssa annoksen pullataikinaa.

Peruspullat:

5dl maitoa
50g hiivaa
2dl sokeria
2 kananmunaa
1,5tl suolaa
2tl kardemummaa
reilu 1kg vehnäjauhoja
200g voita

Täyte:
Karviaishilloa

Voiteluun:
1 kananmuna

Koristeluun:
Raesokeria ja mantelilastuja






Taikinasta kaulitaan levy. Levylle levitetään tasainen kerros hilloa. Levy rullataan rullaksi. Rullasta leikataan n. 4-5cm levyisiä paloja (riippuu miten isoja pullia haluaa). Palat laitetaan leivinpaperin päälle pellille tai paperiseen leivosvuokaan. Kohotetaan liinan alla ja voidellaan munalla. Pinnalle voi ripotella raesokeria ja mantelilastuja. Paistetaan kauniin ruskeiksi 200 - 225 asteessa.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti