keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Kakkupohjan ohje

 

Pala kakkua!


Tässä eniten käyttämäni kakkutaikinan ohje, joka sopii kakkuun kuin kakkuun. Mutta kuten yleensäkin, saatan muuttaa ohjetta leipoessani suuntaan tai toiseen, joten kaikki kakut ovat aina vähän erilaisia. Tällä ekalla ohjeella saa siis ihan tavallisen vaalean pohjan ja alla suklainen vaihtoehto. Kaakaojauhe paksuntaa aavistuksen taikinaa, joten vehnäjauhojen määrä saa olla pienempi. Jos taikina kuitenkin vaikuttaa liian löysällä, perunajauhojen määrä voi vähän lisätä. Taikinasta voi tehdä pellillisen tai sitten sen voi paistaa pyöreässä kakkuvuokassa. Pyöreässä vuokassa (mulla 24cm vuoka) paistettuna paistoaika on noin 1 tunti. Pellillä leivinpaperin päällä paistuu nopeasti, noin 10min. 






Peruskakkupohja: (n.10hlön kakkuun)

5 kananmunaa
2,5dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
2tl leivinjauhetta  



PerusSUKLAApohja: (n.10hlön kakkuun)

5 kananmunaa
2,5dl sokeria
1 ja 3/4 (1,75)dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1/2dl tummaa kaakaojauhetta
2tl leivinjauhetta 


Kakun valmistus menee ihan peruskaavan mukaan: 

*munat ja sokeri vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi

* jauhot, perunajauho (kaakaojauhe) ja leivinjauhe sekoitetaan keskenään 
ja lisätään vaahtoon varovasti sekoittaen

*kakkutaikina kaadetaan uunipellille tai vuokaan,
 vuoka kannattaa voidella ensin rasvalla

* paistetaan uunissa 175 asteessa, kunnes kypsää, 
kannattaa kokeilla esim. tulitikulla. 
Kakku ei tartu tikkuun, kun on kypsä.


*****



Pikku-prinsessalle 

Millan 1-vuotiskakusta ei löytynyt kuvaa, mutta tässä 2-vuotiaan kakku. Alunperin suunnittelin jonkinlaista muumimamman kakkua, mutta päädyin sitten kuitenkin simppeliin koristeluun. Ehkä käytän muumiteemaa sitten seuraavan vuoden synttäreihin.

Pikku prinsessan kakku

Pikku prinsessan kakku:

Peruskakkupohja: (n.10hlön kakkuun)

5 kananmunaa
2,5dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
2tl leivinjauhetta  

* Muistelin, että tein kuvan kakkuun kaksi tälläistä pyöreää pohjaa, 
josta käytin toisen kokonaan ja toisesta vielä puolet eli 1 1/2 pohjaa.
(Se jäljelle jäänyt puolikas ei suinkaan mennyt hukkaan, vaan oli juuri sopiva koemaisteluun)
Kakkutaikinakerroksia oli kolme, eli välejä silloin kaksi. 
Ekaan väliin tulee täyte 1 ja toiseen täyte 2.

Täyte 1: Mansikka-vaniljamousse
n. 3dl mansikkasosetta,  pakastemansikat käy hyvin
2dl vispikermaa
1prk (200g) vaniljarahkaa
2rkl vaniljasokeria
2rkl vaniljakreemijauhetta
3 liivatelehteä
(sokeria voi lisätä maun mukaan, etenkin jos käyttää pakastemansikoita)

Täyte 2: Mustaherukka-valkosuklaamousse
n.2-3dl mustaherukkasosetta
1dl tomusokeria
2dl vispikermaa
1pkt (200g) maustamatonta tuorejuustoa
100g valkosuklaata (sulatetaan sekaan) 
2 liivatelehteä

Kostukseen:
Mustaherukka- tai mansikkamehua

* Kakku kootaan kakkuvuokaan tai muuhun kulhoon, jotta säilyttää paremmin muotonsa. Täytteet saattaa vaikuttaa kakun kokoamisvaiheessa löysiltä, mutta jähmettyy kyllä hyvin kun muistaa liivatteet mukaan. Itse jätin jähmettymään jääkaappiin yön yli. 

Koristelu: 
2pkt valkoista sokerimassaa 
punaista elintarvikeväriä
sokerihelmiä
tomusokeria ja vettä

* Helpointa on tietysti käyttää suoraan vaaleanpunaista sokerimassaa, mutta päädyin kuitenkin värjäämään valkoista massaa punaisella elintarvikevärillä. Nuo pikkukukat on tehty jäljelle jääneestä massasta ja koristeltu sokerihelmillä. Päällä on vielä kirjoitettu nimi ja ikä vesi-tomusokeriseoksella. Lopuksi pinnalle on siroteltu tomusokeria siivilän läpi.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti