maanantai 22. heinäkuuta 2013

Juusto- ja hyydykekakut


Juustokakut ovat helppoja ja herkullisia. Aikaa saa kuitenkin varata itse kakun hyytymiseen. Itse teen pohjan ja täyteosan, jos mahdollista, aamulla. Ne saa hyytyä sitten koko päivän ja illalla teen päällisen, joka saa nukkua yön yli. Mun juustokakut rakentuu kahdesta-kolmesta osasta: pohjasta, täytekerroksesta ja päällisestä. Pohjaan laitan, halutusta mausta riippuen, digestive-keksejä, dominoita tai muita suklaapipareita. Keksien lisäksi tarvitaan rasvaa, pyrin yleensä käyttämään voita, jotenkin siitä vaan tulee parempi.
Täytekerrokseen voi periaatteessa laittaa mitä vain, mutta yleensä mulla siinä on aina kermavaahtoa, maustamatonta tuorejuustoa tai (maustettua) rahkaa, liivatelehtiä ja sokeria. Hedelmäkuutiot täytteessä antaa kivaa vaihtelua ja suu tuntumaa. Myös hedelmäsose käy täytteen sekaan.

Täytyy tunnustaa, että vaikka olisi selvä ohje edessä, saatan leipoessa, fiiliksestä riippuen, tehdä pieniä muutoksia siihen. Saatan lisätä jotain tai jättää pois, mikä ei välttämättä tule sitten ohjeeseen merkattua, mutta tässä tämä mun eniten käyttämä"perusjuustis", jota pystyy vielä muokkaamaan mieleisekseen.

Juustokakku

Pohja: 
200g digestive-keksejä
n.80g rasvaa

Täyte:
200g maustamatonta tuorejuustoa tai rahkaa
2dl kermaa tai vaniljavaahtoa
5 liivatelehteä
n. 1/2dl sokeria tai maun mukaan  
(2dl hedelmäpaloja esim. persikkakuutioita)
(1prk Piltti hedelmäsosetta)

Päällys: 
3-4 liivatelehteä
n. 2,5dl hedelmäsosetta, mango tms. Lasten Piltti ja Bona soseilla tulee hyviä ja makuvaihtoehtoja on aika paljon, purkki on 125g. Itse käytän yleensä päälle 2 purkkia.


Koristeluun: 
Karkkeja, hedelmäpaloja tms. Oikein kiva tulee esim. kun laittaa mandariinilohkoja tuohon päällys osan päälle mukaan jähmettymään, kuvaa nyt ei vain satu siitä olemaan. Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana :) 



Pääsiäisen hedelmäinen karkkiherkku...

*****



 ...ja sitten näin.
Täytyy vielä mainita, että karkit kannattaa lisätä vasta vähän ennen tarjoilua,
etenkin tämän kuvan karkit alkoivat aika nopeasti "sulaa" ja värjätä kakkua.


*****


Ei ole mitään pakkomiellettä keltaiseen, mutta jostain syystä niitä keltaisia tuli kyllä tehtyä jossain vaiheessa aika monta. Tämä oli meidän nuoremman tytön ristiäisissä. Ihan perusjuustis ja täytteessä persikkakuutioita. Päälle halusin tehdä nimen suklaasta. Mietittiin kahden nimen välillä pitkään, vielä ristiäisiä edeltävänä iltana. Tein varalle noita kirjaimia leivinpaperille sitten enemmän ja vähemmän. Vähän ennen juhlaa sitten päätettiin, että Millahan se on, jotenkin se näytti kivalle kirjoitettuna ja hyvin riitti kirjaimetkin.






*****


Vadelmainen juustokakku oli, kuten kynttilöistä voi päätellä, 4-vuotiaalle. Pohja on perus keksipohja, täytteessä oli yllätyksenä Marianne-rouhetta, päällä paseerattua vadelmaa ja koristeeksi valkosuklaa-lastuja. Laitanpa tuohon alle vielä tuon tarkemman ohjeen.



 Vadelmaa ja valkosuklaata synttäreille

Vadelmainen juustokakku

Pohja:
200g keksejä
80g rasvaa

Täyte:
1pkt (200g) maustamatonta tuorejuustoa
2dl kermaa
5 liivatelehteä
n. 100-150g Marianne rouhetta (käytin siitä 220g pussista noin puolet)
n. 1/2dl sokeria tai maun mukaan  
+ näin jälkikäteen mietittynä 1-2 tippaa piparminttuaromia (esim. Dr Oetker) sopisi makua vahvistamaan.

Päällys:
3-4 liivatetta
+ Kotimaisia vadelmia n. 2-3dl TAI vadelmasosetta TAI vadelmakeittoa.
Itse käytin omia pakastevadelmia, jotka paseerasin, eli puristin soseeksi siivilän läpi, eli niitä inhottavia vadelman "kiviä" ei siis tule mukaan. Liivatteen sulatin pienessä tilkassa vadelmamehua. Vaihtoehtoisesti onnistuu myös esim. Valion vadelmakeitolla, kunhan liivatelehtiä on tarpeeksi. 

Koristeluun:
Koristeena on valkosuklaata. Suklaa oli hetken aikaa jääkaapissa kovettumassa, jonka jälkeen vuolin siitä lastuja kuorimaveitsellä, myös tavallisella veitselläkin onnistuu.


*****


Mustikkainen juustokakku on tehty tytön 5-vuotissynttäreille. Tein ennen juhlia kotona mustikkarahkaa, josta tuli idea mustikkajuustokakkuun. Pohjana on siis dominokeksipohja, täytekerroksessa mm. soseutettua mustikkaa, kermaa ja makeaa mansikkarahkaa (suosittelen lämpimästi kokeilemaan, antaa kivaa makua). Alla tarkempi ohje kakusta.  Kakun päällä on valkosuklaa-kerma kuorrute.

Pikkuneidin toiveena oli tyttömäinen perhoskakku. Kukkia tehtiinkin sitten yhdessä kukkamuotilla sokerimassasta ja sokerihelmistä. Päälle tein vielä suklaasta tuollaisen perhosen. Perhosen malli on aluperin tulostettu paperille, päälle laitoin leivinpaperin, johon sitten pursotin sulasta suklaasta perhosen mallin viivoja myöten. Perhonen on jätetty kuivumaan leivinpaperin päälle ns. lentoasentoon. Varsinainen irrottaminen leivinpaperilta tuntui hankalalta, etenkin siipien pienet yksityiskohdat tuntuivat murenevan sitä mukaa, kun niitä irrotteli. Näitä perhosia kannattaa siis tehdä kerralla useita, niin saa varmasti edes yhden kunnollisen. Vaatii vielä jatkossa harjoittelua ja lisää hermoja :)

Mustikkainen juustokakku valkosuklaakuorruttella

Mustikkainen juustokakku

Pohja: 
200g dominokeksejä
80g rasvaa

Täyte: 
2,5dl vispikermaa
1prk Makea mansikka rahkaa
1prk maitorahkaa
n. 4dl soseutettua mustikkaa
5 liivatelehteä
1dl tomusokeria
2tl vaniljasokeria
(2tl vaniljakreemijauhetta)
Päällinen:
200g valkosuklaata (sulata)
1/2 - 3/4dl kuohukermaa

Koristelu:
vaaleanpunaista ja valkoista sokerimassaa
tummaa suklaata perhoseen

*****


Isänpäivää juhlittiin mokka-suklaa herkulla.Piparipohjainen juustokakku muunnelma taisi sulattaa meidän isännän tuohisenkin suun. Pohja oli perus digestive-keksi-rasva- seos. Täytekerrokseen tuli geisha- suklaata ja vahvaa kahvia. Koristelu suklaalastuilla ja sokerihelmillä. Taisi muuten isä ottaa vielä lisääkin :)

Isän hurmauskakku

Isän hurmauskakku:

Pohja:
200g suklaapipareita
80g rasvaa

Täyte:
4dl kermaa 
1pkt (200g) maustamatonta tuorejuustoa
4-5 kpl Geisha-patukoita (á 37g) tai muita suklaanameja pilkottuna
3rkl vahvaa kahvia (kannattaa vähän jäähdyttää ensin)
4 liivatelehteä
2tl vaniljasokeria

Päällys:
Hopeisia sokerihelmiä
Suklaa lastuja, esim. Geisha



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti