maanantai 8. joulukuuta 2014

Kilpikonna-kakku



Pienelle kilpparifanille


Meidän pieni 4-vuotias toivoi synttäreilleen kilpikonnakakkua. Sini-vihreä kakku ei ole ihan tyypillinen tytön kakuksi ja ehkäpä juuri siksi se on loistava valinta Millan kakuksi. Ainutlaatuinen kakku ainutlaatuiselle tytölle. Kaikki alkoi siitä, kun käytiin viime kesänä Korkeasaaressa. Milla näki siellä vesikilpikonnia ja ihastui niihin aivan samantien. Jopa niin paljon, että olisi halunnut ottaa yhden niistä kotiin. Mökötystä riitti tietysti jonkin aikaa, kun lähdettiin kotiin tyhjin käsin. Sen jälkeen pikkuneiti on useaan kertaan toivonut itselleen lemmikiksi kilpikonnaa. Nimenomaan vesikilpikonnaa. Oikea kilppari jäi tällä kertaa ostamatta ja korvikkeena on nämä syötävät söpöläiset.





Alunperin mielessä oli idea kilpikonnan muotoisesta kakusta, mutta pari päivää ennen juhlia muutin suunnitelmaa. Yhdessä Millan kanssa teimme sokerimassasta kilpikonnia. Väriksi valittiin vihreää, koska se on yksi Millan lempiväreistä. Lisäksi käytimme keltaista, jotta kilppareista saataisiin herkullisen näköisiä ja kuitenkin aika luonnollisia. Katselin netistä kilpikonnan kuvia, joista yritin hieman ottaa mallia. Päätimme tehdä neljä konnaa 4-vuotiaalle. Kaikista konnista tehtiin hieman erinäköisiä. Viimeistelyyn käytin kultaista elintarvikeväriä, syötävää koristelugeeliä, pieniä sokerihelmiä ja nompparelleja. Silmät tein mustalla elintarviketussilla. Konnista tuli yllättävän hauskan näköisiä viimeistelyn jälkeen.


Pieniä kilppareita


Kakkupohja on tällä kertaa kääretortuista kasattu. Tein kaksi kääretorttua, vaalean ja tumman. Halusin kakun olevan raikkaan makuinen ja hedelmäinen. Kääretorttujen väliin laitoin lasten Piltti-hedelmäsosetta ja mangorahkaa. Kakun sisään tuli myös hedelmäinen mousse, jossa oli mm. mangoa ja mandariinia. Olin hieman flunssainen kakkua tehdessäni ja makuaisti tuntui olevan täysin kadoksissa, mutta ilmeisesti kokonaisuus oli aika hyvä. Nopeasti valmis kakku ainakin katosi parempiin suihin.

Kakun päällä on käytetty kahta eriväristä sinistä sokerimassaa. Ostin aivan vaaleaa sinistä massaa ja toisen värjäsin itse. Itsevärjätystä tuli aika tumma, mutta yhdessä niistä tuli aika kiva. Sekoittelin massat aika kevyesti yhteen, jolloin väri ei ollut liian tasainen. Sinisen on tarkoitus kuvastaa vettä, eikä veden pintakaan ole aivan tasaisen värinen. Lisäksi käytin kakun päälle kultaista jauhemaista elintarvikeväriä. Sekoitin jauhetta pieneen tilkkaan vettä ja "maalasin" koko kakun pinnan. Mun mielestä kakun pinnasta tuli kivan kiiltävä ja herkullisen värinen. Kakun reunat viimeistelin vielä vihreillä sokerimassa-suikaleilla eli "vesikasveilla". Ja kyllä, tällä kertaa jopa minä olin tyytyväinen lopputulokseen.




Ainekset:

Kääretorttu vaalea

4 kananmunaa
2dl sokeria
1,5dl vehnäjauhoja
0,5dl perunajauhoja
2tl leivinjauhetta

Kääretorttu tumma
4 kananmunaa
2dl sokeria
1,25dl vehnäjauhoja
0,25dl kaakaojauhetta
0,5dl perunajauhoja
2tl leivinjauhetta


Kääretorttujen väliin

1prk (200g) mango-rahkaa
2prk (á125g) Piltti-hedelmösosetta


Hedelmämousse (kakun väliin): 

2dl mandariinilohkoja
2dl mango-kuutioita
1prk (125g) Piltti hedelmäsosetta
1prk (200g) mango-rahkaa
 4dl kermaa
2tl vaniljasokeria
0,5dl hedelmämehua
5 liivatelehteä


Päällinen

1dl kermaa
1tl vaniljasokeria


Koristeluun

vaaleansinistä ja vihreää sokerimassaa
kultaista elintarvikeväriä

Kilpikonniin

keltaista ja vihreää sokerimassaa
 kultaista elintarvikeväriä
nompparelleja
mustaa väriä (silmiin)




* valmista kääretortut normaaliin tapaan

* sekoita kääretortun täyteainekset

* laita puolet täytteestä vaalean kääretortun väliin ja puolet tummaan

* anna kääretorttujen levätä hetken aikaa kylmässä


* vuoraa iso kulho elmukelmulla

* leikkaa kääretortusta viipaleita ja asettele viipaleet tiiviisti kulhon pohjalle
ja reunoille asti


* valmista mousse:

* laita liivatelehdet kylmään veteen

* laita kulhoon mandariinilohkot, mangokuutiot, hedelmäsose ja rahka, sekoita

* vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi

* kuumenna mehu ja liota liivatelehdet siihen

 * kaada liivatemehu ohuena nauhana hedelmäseokseen, sekoita hyvin

* lisää lopuksi kerma ja kääntele koko seos tasaiseksi

* kaada mousse kulhoon kääretorttuviipaleiden päälle

* lisää loput kääretorttuviipaleet päälle ja kelmuta kokonaisuus,
 kääretorttua saattaa jäädä yli kulhon koosta riippuen

* anna hyytyä kylmässä mielellään yön yli


Sisus on vähintään yhtä mielenkiintoinen


* kumoa hyytynyt kakku tarjoilualustalle ja levitä kermavaahtoa ohuesti sen päälle

* kauli sinisestä sokerimassasta ohut levy kakun päälle ja siisti reunat

* sivele koko kakun pinta kultaisella elintarvikevärillä

* leikkaa vihreästä sokerimassasta suikaleita kakun reunoille


Kakun pinnalla näkyy hento kullanhohde


* viimeistele kakku kilpikonnilla,
 kiinnitykseen kannattaa käyttää esimerkiksi sokerikuorrutetta tms


 Leivinpaperi estää tarttumisen aluseen

Ja näin mä tein kilpikonnat:

* pyörittele konnalle soikea pää, jossa kaula, pyörittele neljä jalkaa sekä pieni häntä,
aseta ne alustalle oikeille kohdille

* tee isommasta pallosta kilpikonnan vartalo ja paina se jalkojen ja kaulan päälle

* kauli massasta ohuet pyöreä levy, painele sen pintaan kuvioita
 ja aseta levy päälle kevyesti painamalla

* viimeistele kilpparit kultaisella elintarvikevärillä, koristelugeelillä, nompperelleilla jne

* anna kilppareiden kuivahtaa yön yli leivinpaperin päällä

* silmät voi tehdä mustalla elintarviketussilla


Tyytyväinen synttärisankari puhaltaa kynttilöitä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti