maanantai 22. joulukuuta 2014

Pipariunelmia



Joulupiparien tekeminen on yksi parhaita asioita joulun odottelussa. Joskus 16-17-vuotiaana tein paljon piparitaikinasta mm. joulurekiä, karkkirasioita ja tietysti piparitaloja. Mun rekien kaavat löytyi jälleen ja monen vuoden tauon jälkeen innostuin tekemään muutakin kuin perinteisiä pipareita. Tässä muutamia kuvia meidän tämän joulun herkuista. Ja tytöt pääsivät tietysti osallistumaan leipomiseen, koristeluun ja tietysti maistelemaan herkkuja.

Karkkirasiat






Piparitaikina on yksi harvoja taikinoita, joita ostan kaupasta valmiina. Omatekoinen voisi tietysti olla parempaa, mutta mä keskityn pipareiden leipomiseen ja koristeluun.

Rasioiden muottina käytin leivinpaperikaavaa. Rasia koostuu kahdesta neliöstä (pohja ja kansi) ja neljästä suorakulmiosta (reunat). Neliön sivut on noin 11x11cm. Toisesta neliöstä otin muotilla taikinaa, jolloin siihen muodostui kuvio. Tässä tapauksessa sydän/ perinteinen piparkakku. Rasian reunoiksi tulevat suorakulmiot on korkeudeltaan n. 3-4cm ja pituudeltaan 11cm ja 9cm. Samanpituiset reunat tulevat tietysti vastakkain, jotta rasiasta tulee oikean muotoinen






Liimasin rasiat kasaan kuumalla, sulatetulla sokerilla. Kun rasiat pysyi joten kuten kasassa, koristelin ne erivärisillä sokerikuorrutteilla. Sokerikuorrutteella pystyy hyvin myös peittämään mahdolliset virheet.



Kuorruttamisen jälkeen sirottelin päälle vielä tomusokeria ja lisäsin rasian sisään suklaakarkkeja.





Rekiretki


Joskus kauan aikaa sitten jossain lehdessä oli ihana piparireki. Suunnittelin omat kaavat omaan rekeen. Reki rakentuu kahdesta sivusta, pohjasta (vas. alla), takaseinästä (vas.yllä) sekä eripituisista istuinosista ja tukipaloista reen etuosaan. Harmi, että rekeä liimastessa en muistanut aivan tarkalleen miten se piti tehdä, joten mun reki jäi nyt vähän vinoon.




Koottu reki koristellaan sokerikuorrutteella ja karkeilla. Reen eteen voi tehdä myös muutaman pipariporon rekeä vetämään.





Operaatio Muumitalo










Piparitalon päätin tänä vuonna toteuttaa muumi-tyyliin. Mulla on Muumitalon-piparimuotit, joita olen kerran aiemmin kokeillut. Mun mielestä Muumitalo on jonkin verran vaikeampi perinteiseen piparitaloon verrattuna. Vaikeutta lisää mm. kuusi seinää ja niiden saaminen suoraan. Lisäksi katto koostuu kuudesta palasta, jotka pitäisi saada sopimaan talon päälle. Kohtuullisen suora tästä tällä kertaa tuli, mutta lievästi hermoja kiristävää touhua.












Koristelussa käytin sinistä, valkoista ja pinkkiä sokerikuorrutetta, suklaakarkkeja ja talon edessä "lumikasat" on marenkia. Ja tietysti paljon tomusokeria päälle. Muumipipareitakin tein, mutta ne ei enää mahtuneet alustalle talon eteen.











 

Pikku leipurit...


Mun pienet apurit osallistuivat tällä kertaa niin leipomiseen kuin koristeluunkin. Käytin pursotuspusseina pieniä Minigrip-pusseja, joiden kulmaan tein pienen reiän. Mini-pussit on juuri sopivan kokoisia ja pysyy hyvin pienissäkin käsissä.



 



 


Ja näin söpöjä näistä lasten koristelemista pipareista tuli.



Tässä vielä tälläisiä pieniä leppäkerttuja, joita tehtiin. Punainen osa on tehty punaisesta sokerimassasta. Musta ja valkoinen on sokerikuorrutetta.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti